Plavčić: HSS se ponovno uzdiže u Istri

Istarski HSS-ovci osvrnuli su se na lokalne izbore (M. MIJOŠEK)
Istarski HSS-ovci osvrnuli su se na lokalne izbore (M. MIJOŠEK)

Digli smo stranku iz nule, iz podruma, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Moreno Zuban, predsjednik istarskog HSS-a. Osvrnuli su se u toj stranci na rezultate lokalnih izbora u prvom krugu te zaključili da su njima zadovoljni. Dosad su u istarskim općinskim vijećima imali dva mandata te jednog vijećnika u Županijskoj skupštini, dok će nakon ovih izbora imati pet općinskih vijećnika. U Barbanu, gdje su izašli samostalno, osvojili su tri mandata, dok su u Pićnu na zajedničkoj listi s HDZ-om dobili dva vijećnika.

- Riječ je o ponovnom uzdizanju HSS-a u Istri, i to na jakim temeljima. Naša stranka i na nacionalnoj razini napreduje - treća smo stranka po broju osvojenih mandata, kazao je potpredsjednik istarskog HSS-a Željko Plavčić.

Smatraju da su ih u Istri građani prepoznali kao novu snagu. "Ovdje su nas smatrali poltronima, što nije istina, pokazali smo da znamo svoj put. Surađivat ćemo sa svima koji žele dobro istarskom čovjeku", kazao je Josip Škifić, najstariji, odnosno prvi član te stranke u Istri. Osvrnuo se i na problem s nazivom istarskog vina teran, kazavši da je to vino staro "koliko i povijest" te da su Slovenci oduvijek imali kraški teran, a Hrvatska istarski. "Nitko nam nema pravo uzeti to ime", zaključio je Škifić.

Od 2005. naovamo iz europskih smo fondova izvukli svega 626 milijuna eura, a na raspolaganju nam je bilo 965 milijuna. To je katastrofa, zato ćemo inzistirati na edukaciji građana, da se kvalitetnim projektima povuče što više novca", kazao je Plavčić. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter