Plava laguna najbolji platiša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog je tjedna Poslovni dnevnik objavio listu najuspješnijih tvrtki po kriteriju naplate potraživanja koju je sacinila tvrtka Avidus. Iznenadujuce je da je porecka Plava laguna po mnogim parametrima najbolja.

U kategoriji prosjecno vrijeme naplate potraživanja porecki hotelijer dijeli prvo mjesto s Lidlom jer obje tvrtke imaju prosjek naplate od svega pet dana! Nakon njih slijedi nekoliko maloprodajnih lanaca (DM, iNovine, Brodokomerc i Metro) kod kojih je prosjecno vrijeme naplate tjedan dana.

Pri vrhu liste još je nekoliko tvrtki koje imaju sjedište u Istri. To su Riviera Porec (11. u Hrvatskoj, a 13 dana je prosjecno vrijeme naplate), Adris grupa (17., 17 dana), Maistra (30., 26 dana).

Plava laguna nije i vodeca na listi najažurnijih tvrtki kada treba podmiriti svoje obveze, ali je medu najboljima. Oni svoje obveze u prosjeku podmiruju u svega devet dana što ih cini 15. najbržim u Hrvatskoj. Maistra je 19. s prosjekom od 11 dana podmirivanja obveze, a slijedi Riviera Porec koja je 29. u Hrvatskoj, s prosjecnim vremenom placanja od 17 dana.

Najbolje su farmaceutske tvrtke Roche i Krka koje svoje obveze placaju nakon samo jednog dana, ali istovremeno cekaju na naplatu svoje robe cak 275, odnosno 260 dana! Tvrtka Avidus izracunala je da postoji još bolja tvrtka od njih: to je Eni Croatia koja svoje obveze placa istog dana!

Iako je Plava laguna primjer urednosti u placanju i uspješnosti u naplati, ona se istice po još necemu. Prva je, ispred Eni Croatije, po indeksu solventnosti, odnosno po odnosu raspoloživih novcanih sredstava i dospjelih obveza placanja. Prema objavljenim podacima, taj porecki hotelijer uopce nema dugorocnih obveza.

Kratkorocne su im zanemarivo male u odnosu na usporedive tvrtke u Hrvatskoj koje, takoder, ostvaruju nekoliko stotina milijuna kuna prometa godišnje. Po indeksu solventnosti Adris grupa je 13. u Hrvatskoj, a Benetton Istria 60.

Upitan da nam komentira prikazane fantasticne pokazatelje poslovanja Plave lagune predsjednik Uprave Neven Staver odgovorio je da oni poštuju utvrdene uvjete i rokove placanja u svim ugovornim odnosima te prema svim poslovnim partnerima, zaposlenima te državnim i ostalim institucijama javnog sektora.


Podijeli: Facebook Twiter