Plava granica sigurna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dani Hrvatske ratne mornarice u Rijeci završeni su danas svecanim postrojavanjem postrojbi na Gatu Karoline Rijecke kojim je obilježena 18. obljetnica ustroja HRM-a. Postrojbama se obratio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlic.

"Naši mornari od 1991. godine nisu više u službi tudinskih mornarica. Naš zadatak je zaštita hrvatskih nacionalnih interesa na Jadranskom moru i mi smo ga uspješno obavljali i obavljat cemo. U sklopu HRM-a ustrojena je i obalna straža i na pravom smo putu da odradimo zadatak pomorske sigurnosti. To možemo zbog toga što imamo adekvatna sredstva i strucne ljude. U 2009. godini u naš sastav ušla su dva broda klase Helsinki koji nose imena hrvatskih gradova heroja Vukovara i Dubrovnika. Uvjeren sam da cemo u 2010. godini krenuti u projekt izgradnje deset brodova za potrebe obalne straže kako bismo u potpunosti mogli kontrolirati teritorijalno more i ZERP. Hrvatska ratna mornarica spremna je i sposobna obraniti plavu granicu naše domovine. Osim toga, sudjelujemo u šest medunarodnih misija, a naši ljudi su i u sklopu europskih snaga u Adenskom zaljevu i vodama oko Somalije u borbi protiv piratstva", porucio je kontradmiral Urlic.

Izaslanik nacelnika Glavnog stožera kontraadmiral Zdenko Simicic takoder je cestitao punoljetnost Hrvatskoj ratnoj mornarici, a izaslanik ministra obrane, državni tajnik Mate Raboteg, naglasio je da HRM uspješno izvršava sve zadace.

- Zahvaljujuci HRM-u, Jadransko more postaje mjesto suradnje i stabilnosti izmedu partnerskih i prijateljskih zemalja. Opremanje jedne tako složene grane oružanih snaga je skupo i traži prepoznavanje strateških prioriteta i racionalno upravljanje strateških prioriteta. Zato nastojimo stvoriti suradnju s hrvatskim gospodarstvom. Temeljni ciljevi su održavanje postojecih i razvoj novih tradiconalnih borbenih sposobnosti HRM-a. Spomenuo bih u tom kontekstu nabavku dviju raketnih topovnjaca klase Helsinki koje mogu obavljati bitne asimetricne zadace u okviru obalne straže.

Stvorit cemo uvjete za primjenu Zakona o obalnoj straži i osposobiti HRM za obavljanje takozvanih netradicionalnih, neborbenih zadaca. Od sredine prošle godine definirani su zahtjev za novi hrvatski ophodni brod, završena je projektna dokumentacija koja je spremna za raspisivanje natjecaja. Po dobijanju smjernica Ministarstva financija za izradu proracuna za 2010. godinu, krenut cemo u planiranje dinamike realizacije gradnje deset brodova u hrvatskim brodogradilištima. Na taj nacin pomoci cemo razvoju hrvatskog gospodarstva, ocijenio je Raboteg.

 


Podijeli: Facebook Twiter