Platna Piera Lucana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je prošle godine Piero Lucano gostovao u vodnjanskoj galeriji El Magazein arhitektonskim nacrtima, dekorativnim rješenjima i predlošcima za uporabne predmete, preksinoc se u isti, uvijek inspirativan i atraktivan izložbeni prostor vratio sa svojim platnima.

Tako je i naslovljen njegov povratak - "Platna/Dipinti", a o karakteru tog rukopisa tršcanskog secesijskog majstora, ciji se trag delikatno primjecuje i na procelju vodnjanske gradske palace za koju je oslikao veliki friz podno vijenca, govorio je povjesnicar umjetnosti, prof. Giorgio Storelli.

- Lucano je prije svega slikar, a kao takav pripada tršcanskom umjetnickom krugu koji je u vrijeme njegovog stvaralaštva izuzetno mnogo znacio i u europskom kulturnom ambijentu, naglasio je Storelli, te u svojem iscrpnom govoru izdvojio i podatak da su ti autori svojim djelima pozitivno izazivali kriticare i ostavljali iza sebe vrijedna djela, predmete i antološke monografije.

Na umjetnicki izraz Piera Lucana dobrim je dijelom utjecao njegov mentor pri tršcanskoj akademiji, Eugenio Scalfarini, no i škole Rima, Venezije i Münchena. Upravo iz tih iskustava, saznajemo, proizlazi njegov istancan osjecaj i poznavanje povijesti, pa i odmak od avangarde koja je izazivala umjetnike njegova vremena.

Slušali smo i o njegovim mrtvim prirodama, od kojih je jedna orijentalnog duha, kao i o aktovima, a posebno su istaknuta Lucanova moralna i egzistencijalna nacela koja su oduvijek bila u uskoj vezi s njegovim umjetnickim pozivom.

- Cijeli je svijet slikarstvo, ništa drugo doli slikarstvo, citirao je Storelli Piera Lucana i time uveo nemali broj posjetitelja u razgledavanje novog postava El Magazeina.

Prisutne je pozdravio i domacin, vlasnik galerije Germano Fioranti, podsjetivši da je izložba realizirana pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. Može se razgledati do 20. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter