Platit ce se dio bolnickog duga za lijekove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar zdravlja Rajko Ostojic najavio je veceras da ce dug bolnica prema veledrogerijama koji je prelazi 365 dana biti isplacen od druge polovice travnja.

Ostojic je u razgovoru za Dnevnik Nove TV rekao da je danas s ministrom financija Slavkom Linicem uspio riješiti stvar u vezi s isplatom duga veledrogerijama, napomenuvši da neke bolnice nisu platile racune veledrogerijama tri godine.

"Definitivno, veledrogerije ce biti isplacene za sav dug iznad 365 dana, pocev od druge polovice travnja", kazao je ministar, najavivši da ce sutra o tome izvijestiti veledrogerije.

"To je dobra vijest, nemojmo panicariti, nece biti defekture lijekova", rekao je ministar.

Dodao je da su novac našli u podrucju ministarstva finacija i zdravlja te da nece biti rebalansa proracuna.

Ministar je ustvrdio kako ih ceka još puno posla jer su svi njegovi prethodnici funkcionirali kao ministri financija zdravstvenog sustava.

"Ja to ne želim, želim biti ministar zdravlja, govoriti o zdravlju, kao paradigmi, više ne govoriti o bolesti", kazao je Ostojic, napomenuvši da su zbog toga i promijenili ime u Ministarstvo zdravlja.

Ustvrdio je da postoji cijeli plan reorganizacije, posebno bolnickog sustava jer su bolnice generator krize.

Od klinickih bolnica, kazao je, problem je samo KBC Osijek koji duguje 104 milijuna kuna od ukupno 114 milijuna kuna duga. No, postoji cijeli niz županijskih bolnica koje genereriraju dug, a one su u nadležnosti županija.

S listama cekanja, rekao je da su napola puta. "Nažalost, nismo napredovali, ali nismo ni nazadovali, potpuno smo na istom stanju kao i prije pet mjeseci." Kako je rekao ministar Ostojic, plan je uvesti hitne, redovite i kontrolne liste cekanja.


Podijeli: Facebook Twiter