Platini predsjednik još cetiri godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Michel Platini ce i naredne cetiri godine biti predsjednikom Europskog nogometnog saveza (UEFA) nakon što mu je na izbornom kongresu u Parizu aklamacijom potvrden novi mandat.

Platini (55) nije imao protukandidata u utrci za predsjednika, pa klasicnog glasovanja od strane 53 clanice UEFE nije ni bilo, za razliku od prvoga Platinijeva mandata u sijecnju 2007. kada je s 27:23 u glasovima u Dueselldorfu pobijedio tadašnjeg protukandidata Lennarta Johanssona.

Francuz se u uvodnom govoru osvrnuo na protekle cetiri godine na celu UEFE, a kao najveci doseg oznacio je uvodenje pravila o financijskom "fair-playu" po kojemu klubovi nece moci trošiti više od onoga što uprihode, uz kazne izbacivanja iz europskih natjecanja koje ce zaživjeti u sezoni 2014-15. Takoder, Platini je ponosan i na reformu sustava Lige prvaka jer je olakšao i klubovima iz malih zemalja mogucnost igranja u najlukrativnijem klupskom natjecanju na svijetu.

Najviše otpora u Platinijevom prvom mandatu dolazilo je od skupine G-14, u kojoj su najbogatiji klubovi Europi tražili zaštitu interesa i povecanje nagrada, ali je bivši kapetan francuske nogometne reprezentacije uspio ispregovarati kompromisno rješenje.

Platini se nakon izbora posebno zahvalio i svojim igrackim herojima Franzu Beckenbaueru, Johanu Cruyffu, Zinedineu Zidane i Leu Messiju.


Podijeli: Facebook Twiter