Platili priključak struje, a noće pod svijećom

Dragan Igić uz pripremljene električne instalacije (D. ŠTIFANIĆ)
Dragan Igić uz pripremljene električne instalacije (D. ŠTIFANIĆ)

Izgradnja vanjskih priključaka niskonaponske električne mreže za područje Biškupije u Medulinu, odnosno područja koje gravitira trafostanici Sveti Petar nedaleko od istoimene crkve, počet će za 10 do 15 dana!

Poručili su nam to iz Službe za odnose s javnošću središnjice HEP-a u Zagrebu, nakon što nas je Dragan Igić iz Medulina upozorio da radove za priključenje elektroprivreda nije pokrenula iako su dužni bili "ostvariti tehničke uvjete u mreži i izgraditi priključak građevine" u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora.

Ugovor o priključenju električne energije sklopljen je 29. travnja, što znači da početak radova i zvuk strojeva u tom šumskom području pod svjetlom svijeće željno iščekuju već tri mjeseca.

- Ugovor je sklopio moj otac Milorad, u lipnju je uplatio pola iznosa, točnije 16.634 kune, a još toliko treba platiti kad nas priključe. Nije to mali novac pa da nas drže u neizvjesnosti. Pokušavao sam doprijeti do nekoga iz Elektroistre, ali samo sam doznao (neslužbeno, op. n.) da je sklopljeno daleko više ugovora o priključenju nego što oni to mogu ispuniti i da zato naš ugovor nije ispoštovan, rekao nam je Dragan Igić.

Dijelom su nam te informacije potvrdili i u HEP-u, s napomenom da se zbog legalizacije i zahtjeva za priključcima obujam građevinskih radova, koje im obavljaju isključivo kooperanti, višestruko povećao.

Naknadno nam je Igić javio da je iz vrha pulske Elektroistre dobio odgovor da će radovi, u tom naselju mahom bespravno izgrađenih pa legaliziranih objekata, početi najkasnije za mjesec dana.

- Kuću smo legalizirali prije tri godine, trafostanica Sveti Petar izgrađena je prije godinu dana. Što se čeka? Dobio sam informaciju da je s 80 ljudi na ovom području potpisan isti ugovor, a da za njih 25 ne postoji nikakva prepreka, poput neriješenog prilaza puta ili slično pa da im izgradnja priključka na mrežu konačno i krene. Međutim, konkretne odgovore iz Elektroistre nisam dobivao, kaže Igić koji je s ocem već pripremio instalacije na svom posjedu, iako od trafostanice preko šume do njihove parcele kablovi ne stižu.

Iz HEP-a preciziraju da je do sada izdano 75 prethodnih elektroenergetskih suglasnosti kupcima koji gravitiraju, odnosno koji će se napajati iz trafostanice Sveti Petar Medulin (10(20)/0,4 kV). No, očekuju i zaprimanje dodatnih zahtjeva s obzirom na to da određeni broj vlasnika samo čeka rješenja za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru.

Pravdaju se i da je u posljednje dvije godine zaprimljen veliki broj zahtjeva za izdavanje prethodne elektroenergetske suglasnosti i priključenje, što znači i četiri puta veći obujam posla, zbog čega je HEP-u potrebno angažirati daleko veći broj kooperanata za građevinske radove.

- Jedini razlog zašto još nisu izvedeni vanjski priključci na navedenom području leži u duljini trajanja postupaka javne nabave, zbog čega je usporeno angažiranje kooperanata u dovoljnom broju za ispunjenje svih obaveza u zadovoljavajućim rokovima. Zbog toga će izgradnja vanjskih priključaka na navedenom području započeti u sljedećih 10 - 15 dana", poručili su iz HEP-a. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter