Plati pa citaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanske novine The Times i Sunday Times u lipnju ce poceti naplacivati pristup svojim internetskim stranicama, najavio je vlasnik tvrtka News International.

Za jednodnevni pristup korisnici ce morati platiti funtu, dok ce tjedna pretplata koštati dvije funte. Rijec je o realizaciji dugonajavljivanog plana koji ce medijska industrija s pozornošcu pratiti.

Obje ce tiskovine nove web stranice dobiti pocetkom svibnja. Tada ce se razdvojiti njihovi sadržaji koji su do sada, u digitalnom obliku, egzistirali na zajednickoj stranici Times Online.

Nove stranice ce u pocetku biti dostupne za besplatno korištenje i registriranje, a kad pocne naplacivanje korištenja njihova sadržaja, pretplatnici ce imati pristup i stranici The Timesa i onoj The Sunday Timesa.

Prema najavama Rebeke Brooks, izvršne direktorice News Internationala, tabloidi The Sun i News of the World sljedeca su izdanja News Internationala koja bi mogla poceti naplacivati pristup svojim internetskim izdanjima.

Posljednja istraživanja pokazuju da online izdanja The Timesa i The Sunday Timesa imaju 1,2 milijuna dnevnih korisnika. Procjenjuje se da bi tek pet posto citatelja bilo spremno platiti pristup sadržaju njihovih novih web stranica.

Inace, tvrtka News International u vlasništvu je kompanije News Corp Ruperta Murdocha u cijem je vlasništvu i Wall Street Journal koji, s više od 400 tisuca pretplatnika, ima jednu od najuspješnijih internetskih izdanja tog tipa.

Dodajmo i da je Aleksandar Lebedev, ruski milijarder, vlasnik londonskog Evening Standarda, nedavno je za jednu je funtu kupio britanske listove Independent i Independent on Sunday koji su prošle godine zabilježili gubitak od 31 milijun eura.


Podijeli: Facebook Twiter