Plati 30.000 kuna ili zatvaramo lokal!

Hrvatski poduzetnici svakodnevno se suočavaju s nizom apsurdnih propisa (M. ANGELINI)
Hrvatski poduzetnici svakodnevno se suočavaju s nizom apsurdnih propisa (M. ANGELINI)

Osim što su opterećeni gomilom parafiskalnih davanja, hrvatski poduzetnici svakodnevno se suočavaju i s nizom apsurdnih propisa koji im ometaju poslovanje. Zbog tih su birokratskih teškoća Hrvatsku na društvenim mrežama prozvali "apsurdistanom" - zemljom proturječnih, nelogičnih, nepotrebnih, pa i bizarnih propisa.

Tjednik Lider prije dva je mjeseca čak otvorio natječaj za najapsurdniji hrvatski propis, a uvjerljivu pobjedu odnio je Zakon o porezu na dodanu vrijednost, odnosno njegov 25. članak. Dakle, prema tom članku, državna tijela mogu rješenjem privremeno zabraniti poreznom obvezniku daljnji rad ukoliko utvrde nepravilnosti. Nadalje, Porezna uprava ne može po zakonu ponovno otvoriti poslovni prostor dok se ne uklone nepravilnosti. No, teško će poduzetnik ukloniti nepravilnosti dok je poslovni prostor - zatvoren.

Čitatelji Lidera prijavili su niz primjera nelogičnih zakona. Tako je, recimo, za postupak dobivanja certifikata za e-poreznu potrebno da suvlasnik sam sebi izda punomoć kako bi bio ovlašten koristiti se certifikatom za vlastitu tvrtku registriranu na svoje ime. Zakon o PDV-u ne dopušta neoporezivo darivanje robe Caritasu i drugim humanitarnim organizacijama, već je na donaciju potrebno platiti PDV. Tako ispada da je jeftinije uništiti robu nego je pokloniti.

Tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić kazao nam je da se svakodnevno bave zakonima. Navodi slučaj kada inspekcija ugostitelju obustavi rad lokala zbog prekoračenja radnog vremena, ali ga, međutim, na koncu ipak ne obustavlja ukoliko vlasnik uplati u državni proračun 30 tisuća kuna. Umjesto da se prekršitelj kazni zbog prekršaja, ovdje je riječ o, kaže, svojevrsnoj ucjeni - daj 30 tisuća ili nećeš raditi! (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter