Platforme nadahnule likovne umjetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Multimedijalnom centru umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic" na skupnoj izložbi "More i Ivana" s dvadesetak radova predstavilo se jedanaest clanova, mahom iz likovne udruge Salon pod hrastom iz Pule. Naime, umjetnici su došli na ideju otisnuti se na pucinu Jadrana na cak pedesetak nautickih milja udaljenosti i posjetiti vecinu od sedamnaest platformi InAgipa.

Na tu temu su Danilo Bingham, Liliana Corfiati, Goran Cetkovic, Branka Grakalic, Istra Lazaric Toner, Vera Mossi, Jasna Mihovilovic, Boris Nemeš, Bojan Šumonja, Romano Ugussi i Milena Vladisavljevic nacinili osebujni umjetnicki prikaz metalnih grdosija od kojih su neke tako "posadene" u more da duboko zadiru u nebeski prostor.

- Na pocetku ove ideje ocekivali smo prepreke, no mi smo, lakše nego što se to ocekivalo, odradili taj neobicni umjetnicki zadatak. Sam odlazak na otvoreno more, 22 milje do prve platforme, a potom i do ostalih koje sežu i do 50 milja od obale, bio je jedinstveni doživljaj. Putovanja mocnim brodovima, susreti s ljudima, posjet prostorima u celicnim kucama koje si obicni covjek može zamisliti i sve ono što se zbiva na njima dogadaji su koji plijene pažnju. Neizbrisiv dojam svi nosimo s impozantnih platformi Ivana A i K, koje su povezane mostom, a ne manje uzbudljivo bilo je u tom polju platformi, posebice na Labinu 1. Tko bi rekao da se usred Jadrana nalazi toliko industrijskih motiva, rekao je predsjednik Salona pod hrastom Ante Mihovilovic.

Radovi se mogu pogledati do 6. studenog. Ucilište je izložbu priredilo u suradnji s društvima Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Umag-Buje i Zagreb, te s galerijom Montenegrina iz hrvatske metropole, kamo ce se radovi preseliti nakon gostovanja u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter