Platforma "Apollo" otegljena nazad u Uljanik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Platforma "Apollo" u izgradnji, koja je prošlog ponedjeljka pod naletima orkanske bure potopila Brodospasov opskrbni brod "Silni" u pulskoj luci, otegljena je jutros remorkerima na obalu Brodogradilišta Uljanik.

Akcijom je koordinirala Lučka kapetanija Pula, a u njoj su sudjelovali djelatnici obalne straže i Uljanika, vatrogasci, policija, remorkeri, piloti i djelatnici dezinsekcije koji su od prošlog tjedna prisutni na terenu zbog realne opasnosti od onečišćenja mora.

- Akcija je počela u nedjelju u 5.30 sati, sve je bilo dobro organizirano i sve je prošlo bez problema, bez dodatnih oštećenja i onečišćenja. Platforma je otegljena na obalu broj 8 Uljanikovog brodogradilišta. Nadam se da će tako glatko proći i kada budemo vadili brod "Silni" na površinu, rekla je kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko Škerjanc.

"Silni" leži na morskom dnu uz gat Molo Carbone, a mogao bi biti izvađen tokom tjedna, nakon što se obave pregovori. Riječ je o brodu dužem od 35 metara, posljednjih godina angažiranom na prijevozu ljudi i opskrbi plinskih i naftnih platformi u akvatoriju južno od Istre.

Uslijed orkanskih udara bure prije tjedan dana popucala je užad kojom je platforma u izgradnji bile privezana na Uljanikovoj obali pa je Uljanikova gradnja nekontrolirano otplovila prema Molo Carbone, gdje je udarila u privezani brod. Od jačine udara Brodospasovo plovilo se nagnulo i potonulo. Srećom ozlijeđenih nije bilo, ali je materijalna šteta velika, a oštećen je i trup platforme. S obzirom da je na "Silnom" bilo oko 14 tona goriva, postojala je realna opasnost od većeg onečišćenja mora, što je promptnim postavljanjem plutajućih brana spriječeno. Uostalom, omanja mrlja unutar brana ukazala je na to da nije došlo do istjecanja tog goriva već o masnoći iz ulja motora broda.

- Nakon što je platforma otegljena postavili smo upijajuće brane i, za svaki slučaj, dva reda samonapuhujućih brana. Brane protiv onečišćenja mora bile su postavljene sve ovo vrijeme, ali smo ih zbog akcije tegljenja morali maknuti da bi ih potom opet vratili. Brod Lučke kapetanije je tijekom akcije osiguravao područje u slučaju ulazaka drugih plovila, rekla je kapenica Brenko Škerjanc.

Tog kobnog ponedjeljka silini bure nije odoljela ni Uljanikova hala na Otoku, privremeno podignuta na navozu broj 2 za potrebe gradnje broda jaružara. Srećom, ni u toj havariji nitko nije stradao, a hala je već poslužila svrsi te ju je, kako doznajemo, čekalo demontiranje. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter