Platforma 112 protiv govora mržnje na izborima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Platforma 112, koja okuplja 69 nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, organizirat će uoči lokalnih izbora skupove u pet gradova, na kojima će od građana zatražiti da svoj glas ne daju kandidatima koji politički probitak i izborni uspjeh pokušavaju ostvariti govorom mržnje.

Koordinatorica Platforme 112 Sandra Benčić kazala nam je da Platforma namjerava 11. svibnja u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku, Rijeci i Splitu organizirati cjelodnevne događaje na tu temu, a središnji događaj trebalo bi biti sučeljavanje kandidata.

Cilj je akcije ukazati građanima na to što je govor mržnje, ali i demotivirati kandidate da takav govor koriste u kampanji.

Ta će događanja Platforma 112 organizirati zajedno sa svojim suradničkim nevladinim organizacijama u tim gradovima, u pravilu članovima same Platforme, ali i medijima, posebno lokalnim, za koje se nadaju da će cijelo vrijeme kampanje upozoravati na govor mržnje i njegovu neprimjerenost.

Benčić je najavila da će se u sklopu akcije navoditi i eventualne izjave dane u kampanji, a koje se može podvesti pod govor mržnje, ali se birače neće izrijekom pozivati da onima koji prakticiraju takav govor ne daju svoj glas.

Govor mržnje koji prakticiraju pojedine javne osobe, pa i političari i kandidati na predstojećim izborima zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu, u zadnje je vrijeme u fokusu javnosti. Grad Vukovar mogao bi biti poligon za takav govor i zbog zaoštrenih stavova o uvođenju dvojezičnosti odnosno ćirilice na području tog grada. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter