Platak se zabijelio, turisti uživali na snijegu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je jesen kalendarski započela prije svega dvadesetak dana, zima je jučer pokucala na vrata te zabijelila neke dijelove Hrvatske. I dok su u većem dijelu Dalmacije zabilježene visoke temperature zraka, ponegdje i više od 20 stupnjeva Celzijevih, u nekim drugim dijelovima Hrvatske jučer je vladao zimski ugođaj. Tako je na Zavižanu, koji je jučer u podne mjerio minus jedan stupanj Celzijevih, pao centimetar novog snijega, a snijeg je jučer u jutarnjim satima počeo padati i na Platku, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) do večeri ga je moglo pasti i na Sljemenu, a tijekom dana najave su bile da će se zabijeliti i Učka.

– Snijeg je počeo padati jutros oko 8.30 sati, sitno pada, zadržava se na tlu, a temperatura zraka je između nula i jedan stupanj Celzijevih, puše lagani vjetar. Palo je nekoliko centimetara snijega, osobito u višim predjelima skijališta. Prema vremenskoj prognozi, najava je da će snijeg padati i u utorak, vidjet ćemo što će donijeti vrijeme. Ipak, mi i dalje funkcionirano kao da je ljetna sezona, još uvijek vikendom iznajmljujemo roštilje. Mislim da je ovo sa snijegom prolazno, ne očekujemo veće količine, iako, s vremenom nikada ne možete biti sigurni, kaže voditelj Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak Ervin Stilin.

Gusti snijeg jučer je padao u višim predjelima Like i Gorskog kotara, dok su na Velebitu snježne pahulje ponegdje padale i ispod tisuću metara nadmorske visine. Prvi put ove jeseni zabijelio se i velebitski vrh Zavižan. Na tamošnjoj meteorološkoj postaji i planinarskom domu izmjeren je jedan stupanj ispod nule, a kako je snijeg padao tijekom cijeloga dana, očekuje se daljnje stvaranje snježnog pokrivača. U Delnicama je jučer u 12 sati izmjerena temperatura zraka od četiri stupnja, a u Pargu kod Čabra svega tri stupnja, dok je u isto vrijeme u Rijeci izmjereno deset stupnjeva Celzijevih. Može se reći da smo u samo nekoliko dana iz vremena »babljeg ljeta« prešli gotovo u ranu zimu, a iz kratkih rukava u zimske jakne.

DHMZ za danas najavljuje umjereno i pretežno oblačno vrijeme, mjestimice s kišom, češćom na Jadranu i u područjima uz njega. U Dalmaciji su mogući lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom, osobito na krajnjem jugu. U višem gorju i danas je moguća susnježica i snijeg, dok će u unutrašnjosti zapuhati povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom i srednjem Jadranu puhat će umjerena do jaka, u Velebitskom kanalu na udare olujna bura, a na južnom dijelu istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu kretat će se od 10 do 14 stupnjeva, u gorskim predjelima temperatura zraka bit će malo niža, a na Jadranu od 14 do 19 °C. Prema najavama DHMZ-a, biometeorološke prilike će u cijeloj Hrvatskoj biti nepovoljne.

Zbog toga se kod meteoropata može javiti glavobolja, razdražljivost i slabija koncentracija, a moguće su i pojačane tegobe od kojih inače pate kronični bolesnici. (Sanja GAŠPERT)


Podijeli: Facebook Twiter