Plastificirana Kandlerova i zapušteni trg sveca zaštitnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Turisticka zajednica možda bi uz plan grada i popis turistickih atrakcija, mogla sastaviti spisak antituristickih punktova.

U najužoj bi konkurenciji, svakako, bilo sama starogradska jezgra, odnosno Kandlerova ulica i obližnji Trg svetog Tome.

Naime, posjetitelje koji ovih dana šecu tim dijelom grada sjeverno od Foruma, iznenadenja ocekuju doslovno na svakom koraku. Iz gotovo svih portuna izviruju stalci, torbe, šlape za plažu, privjesci i drugi autohtoni "made in China" suveniri, koji malo po malo zauzimaju i sve veci dio plocnika.



No, možda ih turisti ni ne stignu pogledati jer hodajuci moraju izbjeci brojne stolove ugostiteljskih terasa i pokoje dostavno vozilo na putu, pri tome pazeci da im noga ne upadne u vec poprilicno devastirane ploce Kandlerove ulice koje onako razmaknute samo prizivaju neciji pad, uganuti gležanj ili nešto još gore.

Ako su uspješno prošli Kandlerovu i stigli do trga koji nosi ime sv. Tome, sveca zaštitnika Pule, a izgleda kao da ga baš nitko ne štiti, pomislit ce da je to mjesto nedavno prošlo kroz rat ili kakvu elementarnu nepogodu.

Trgom dominira velika željezna ograda kojom je ograden zvonik pulske Katedrale. S njega su, naime, nedavno poceli otpadati crjepovi pa je pristup onemogucen zbog sprjecavanja približavanja prolaznika i eventualnih nesretnih slucajeva kao posljedice.



No, dobro, radoznali turist uspješno je prošao kroz Kandlerovu ulicu, kupio magnet za frižider s reljefom Arene, staklenu kuglu s delfinom u unutrašnjosti, masku i peraje, upoznajuci se sa sakralnom arhitekturom grada starog tri tisuce godina u širokom luku izbjegao je zvonik Katedrale... I, što ga ceka preko puta?
Delfin-ali ne onaj iz kugle od maloprije, nego bivši Arenaturistov restoran na kojem vec danima stoji cijeli "paviljon" štandova pred kojima je Grad, po svemu sudeci, nemocan.

A maštoviti trgovci u meduvremenu postavili suncobrane, navili glasnu glazbu… Možda ovih dana donesu i roštilj pa ponude goste svježe pecenim istarskim cevapima ili, pak, kebabom jer, zaboga, namjena Delfina je ipak ugostiteljska. No, zašto vec godinama nije saniran asfalt plocnika ispred "restorana", što zasigurno ne zahtijeva veliko ulaganje, ili, pak, zid s lijeve strane na kojem stalno nicu novi grafiti, drugo je pitanje.

No, time neka se bave turisti kad u miru svojih njemackih, ceških, ruskih i inih domova budu prebirali po svojim obiteljskima albumima uspomena s ljetovanja.


Podijeli: Facebook Twiter