Plastični otpad ugrožava opstanak morskih ptica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo sve morske ptice, njih 99 posto, imat će do 2050. plastiku u svojoj utrobi, što je velika prijetnja njihovu opstanku, pokazuje novo znanstveno istraživanje objavljeno u utorak. Britanski, američki i australski znanstvenici proveli su prvu globalnu analizu prijetnje plastike u oceanima za morske ptice.

"Očekujemo da će do 2050., 99 posto svjetskih morskih ptica slučajno pojesti plastiku ako ne poduzmemo nešto kako bismo očistili oceane", rekao je voditelj istraživanja Chris Wilcox. Na osnovi podataka prikupljenih u cijelom svijetu, znanstvenici su zaključili da gotovo 60 posto svih vrsta morskih ptica već ima plastiku u svojim crijevima, te da je 90 posto živih morskih ptica jelo plastični otpad misleći da je hrana. Dodaju da količina plastike u želucima morskih ptica polako raste zadnjih 50 godina. Godine 1960. time je bilo pogođeno pet posto morskih ptica, a do 2010. 80 posto. Znanstvenica Denise Hardesty kazala je da je u samo jednoj ptici pronašla 200 komada plastike. Najteža situacija je na južnim oceanima, gdje živi najviše ptičjih vrsta uključujući pingvine i velike albatrose.

"Nastojanja da se smanji količinu plastike u okolišu u Europi rezultirala su primjetnim promjenama u količini plastike u želucima morskih ptica za manje od deset godina, što upućuje da bolje osnovno upravljanje otpadom može smanjiti količinu plastike u okolišu u doista kratkom roku", ističe se u istraživanju objavljenom u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter