Plasticni otpad na pulskom kupalištu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ogromne kolicine plasticnog otpada preplavile su kupalište Stoja. Slucaj su putem dežurnog telefona Zelenoj Istri prijavili gradani, a udruga je o svemu odmah izvijestila Centar za obavješcivanje 112.

Predsjednica udruge Dušica Radojcic veli da su se u moru mogli primijetiti ostaci plasticne ambalaže, prazne boce od deterdženata, plasticni cepovi i vrecice. Potvrdila je da je na teren ujutro izašla i Herculanea, koja je uspjela iz mora izvaditi pun kamion otpada, te da se doista radilo o nesvakidašnjem prizoru.

Radojcic je rekla da je svatko tko upravlja pomorskim dobrom, a to je u slucaju kupališta Stoja Grad Pula, dužan ocistiti naslage smeca koje se pojave na dijelu pomorskog dobra. Odakle je otpad doplutao, nije poznato, kao ni to je li netko pod okriljem noci smece bacio u more.

Ovakvi prizori, osim što ozbiljno štete morskom ekosustavu, nisu nimalo dobra reklama za turisticki imidž grada, koji se Pula trudi imati.

Gradani i ribari potvrdili su Zelenoj Istri da se i na otvorenom moru mogu vidjeti slicne mrlje plasticnog otpada koji pluta te ga vjetar potom nanosi na obalu. S obzirom na poljuljanu ekološku svijest pojedinaca, ocekuje se da ce slicnih prizora u jeku sezone biti još.


Podijeli: Facebook Twiter