Plasticne boce nas polako truju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz nekog razloga ne pijete vodu iz slavine, nego kupujte ili tocite onu iz plasticne ambalaže? Pogledajte trokut otisnut na plastici i broj u sredini. Mogli biste otkriti neke potresne stvari.

Vas zanima samo sastav vode, ali zanemarujete kemijski sastav ambalaže u kojoj se voda nalazi? Na dnu svake ambalaže potražite trokut s brojem u sredini i saznajte koliko je opasna plastika koju držite u ruci, piše dnevno.hr.

1 - PET (cesto i PETE)
Ove su boce u vecini slucajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogucnost da ispuštaju teški metal antimoni, kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.

2 - HDP (nekad i HDPE)
Rijec je o "dobroj" plastici, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu.

3 - PVC (nekad i 3V)

Ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Unatoc tome, ovo je još uvijek najcešce upotrebljavana plastika za boce.

4 - LDPE

Plastika koja ne ispušta kemikalije u vodu. Ali, zamislite, ne koristi se za izradu plasticnih boca nego uglavnom za izradu plasticnih vrecica za namirnice.

5 - PP
Još jedna od 'dobrih' plastika, obicno bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi ili cašice za jogurt.

6 - PS
Ispušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najcešce se koristi u cašicama za kavu za jednokratnu uporabu ili u ambalaži brze prehrane.

7 - PC (ili bez oznake)

To je najlošija plastika za prehrambene proizvode jer izlucuje kemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bocicama za dojencad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Cini se, dakle, da kemikalije ne ispuštaju plastike 2, 4 i 5, ili one s oznakom HDP, HDPE, LDPE, PP. Najlošija ambalaža ima oznake 1, 3, 6 ili 7. U ovim bocama voda je podložna kemijskom ili temperaturnom djelovanju, a u slucaju naknadnog punjenja i bakteriološkom zagadenju.


Podijeli: Facebook Twiter