Desetak minuta bilo je dovoljno da pince, kuhana špaleta, pisanice i ostale istarske delicije koje su u uskrsno jutro na Trgu slobode docekale Porecane i brojne turiste jednostavno - nestanu.
Iako su prohladan zrak i kišni oblaci prijetili da unište besplatnu porecku uskrsnu zakusku, sve je proteklo u srdacnoj i živoj atmosferi te se nakon lanjskog debija može govoriti o još jednoj uspješnoj manifestaciji.
Ovogodišnje je slavlje trajalo cetiri dana, a uz dorucak posjetitelji su imali prigodu degustirati pršut, bakalar i istarska vina, sudjelovati u radionici ekološkog bojanja pisanica te promatrati izradu medene pite, kroštulica od cokolade, cokoladne fontane i kandiranog voca.
Za još bolji štimung pobrinuli su se neumorni Baredinesauri, Porecki delfini te gosti iz Pule, puhacki orkestar i folklorno društvo Balun. Osim plesom folkloraši su prolaznike na glavnom trgu razveselili i pisanicama, kojih je podijeljeno ukupno 1.500 komada.
"Vec je prvog dana bilo živo, djeca iz vrtica su crtala ukrase i oslikavala pisanice. Njihovi su radovi kasnije krasili štandove, ali su nestali za vrijeme dorucka - turisti su ih uzimali za uspomenu. Stalno je bilo posjetitelja, zadovoljni smo manifestacijom jer smo uspjeli pobuditi interes ljudi i svaki dan im pokazali nešto novo", kaže Vlasta Radiocic, predsjednica udruge Bio Istra, uz Turisticku zajednicu suorganizatora ovog susreta.
Iako je blagdansko jutro na glavni gradski trg izvuklo brojne turiste, ponajviše Talijane, Nijemce i Slovence, njihov je broj bio znatno manji nego prijašnjih godina.
Kumovalo je tome dijelom kišno vrijeme, ali i kriza i recesija jer je slobodnih mjesta u kaficima i restoranima bilo napretek. Prema najavama u turistickim objektima na podrucju grada boravilo je oko 4 i pol tisuce gostiju koji su produženi uskrsni vikend iskoristili za boravak u desetak otvornih poreckih hotela.