Planulo dvjesto litara medežije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog komovice, rude i biske i ostalih brojnih varijanti rakije s medom, višnjama, mentom, orahom, Hum je protekle nedjelje pohodilo nekoliko tisuca posjetitelja. Degustiralo se cak dvjesto litara istarskih žestica proizvedenih na tradicionalan nacin od groždanog dropa, ali i aromatiziranih s ljekovitim travama ili raznim vocem.

Na devetoj smotri domacih rakij, ciji je slogan "Domaca rakija je naša medežija", sudjelovalo je pedesetak proizvodaca iz Istarske i Primorsko-goranske županija pa cak i Zagreba, s rekordnih 178 uzoraka. Rakije je ocjenjivalo pet troclanih ekipa pod predsjedanjem Elvisa Visentina, a u redovima vrsnih znalaca bio je i frontman grupe Gustafi Edi Maružin.

Veliku platinastu povelju za najbolju rakiju u Istri 2009. godine dobio je Adriano Cerneka iz Medveja kojemu je pripalo i prvo mjesto u kategoriji biske, drugo je mjesto osvojio Aleksandar Merlak iz Huma, a trece obitelj Percic iz Erkovcici. U kategoriji obicnih domacih rakija prva je bila obitelj Rossi, drugi Nevio Agapito, a treci Felice Berljafa. Prvo mjesto medu rakijama s rudom osvojila je obitelj Rossi, drugo Maurizio Radovan, a trece Felice Berljafa.

Najboljom rakijom s travama, vocem ili šumskim plodovima proglašena je rakija obrta ?anic, ispred one Dalibora Mladenica te treceplasirane Nataše Jokic Begic. U kategoriji medenice najbolje je ocjenjena rakija Massima Zugana, na drugo se mjesto plasirao Mario Dropulic, a na trece Franko Matijašic. Najbolja je šljivovica-krekovica Luciana Jeroncica, druga Maurizia Radovana, a treca Darka Zidarica. U kategoriji brinjevace-smricke prvi je Luciano Jeroncic, drugi Raul Krpan, a treci Luka Šegon. Nagrada za voce u rakiji pripala je Damiru Žulicu, druga Igoru Staricu, a treca Dušku Pamicu. Nagrada za najbolju ambalažu pripala je tvrtki Suza TB iz Matulji.

Za princa od istrijanske rakije proglašen je dugogodišnji proizvodac rakija Miro Petohleb iz Buzeta, kojemu je humski župan Franko Blagonic u ceremonijalu proglašenja macem dotaknuo oba ramena. Istra je dobila i princezu od istrijanske rakije, a izbor je pao na novinarku Glasa Istre Tanju Kocijancic iz Kaštelira, od samih zacetaka smotre redovnu sudionicu komisije za izbor rakij.


Podijeli: Facebook Twiter