Planulo 700 pršuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dosad najposjecenijem Internacionalnom sajmu pršuta (ISAP), koji se proteklog vikenda održao u Tinjanu, "planulo" je oko 700 domacih i inozemnih pršuta.

Polovica pršuta prodana je posjetiteljima, kojih je cak 25 tisuca posjetilo Sajam, dok je druga polovica potamanjena na licu mjesta. Organizatori ove sve popularnije manifestacije Opcina Tinjan, Udruga proizvodaca istarskog pršuta i Istarska županija, kažu da su zadovoljni posjecenošcu ISAP-a s obzirom da su recesijska vremena.

Cini se da je subota podbacila, ali je nedjelja izvukla stvar. Najveca gužva, razumljivo, bila je ispred štanda s najskupljim pršutom na svijetu, a to je španjolski Jamón ibérico de bellota, koji je planuo u manje od sat vremena pa ga vecina posjetitelja nije uspjela iskušati.



To i nije bio strašan problem, jer su gurmani mogli birati izmedu 29 štandova pršutara iz Istre i Dalmacije ili Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Madarske, pa cak i Poljske. Citav niz okusa brojnih zemalja i regija skupio se na jednom mjestu.

Medutim, nisu pršuti bili jedino što se izlagalo, degustiralo ili prodavalo na tinjanskom sajmu. Bili su tu i štandovi sa sirom, medom, ljekovitim biljem, vinima, autohtonim suvenirima, orudem (nije moglo bez kosirica), a prodavale su cak i klupe na kojima su gosti sjedili u obližnjim ugostiteljskim objektima, pa i kemijski toaleti postavljeni ispred sajamskog šatora.

Za ulazak na ovogodišnji sajam bilo je potrebno platiti kartu od deset kuna. No, ulaznica je bila ujedno i srecka za nagradnu igru ciji je zgoditak sretnoj dobitnici Jasminki Stojanovic iz Pule donio istarski pršut i automobil hyundai i10.



Održan je i turnir u obaranju ruku odnosno «Prvenstvo Istre u Braccio di ferro – Favorit cup» na kojem je titulu Popaja ponio Josip Paulinic u kategoriji stokilaša, a Valter Banko u kategoriji ispod sto kilograma težine. Najjaca žena turnira koja je ponijela titulu Olive bila je Samanta Fabris.

Nakon što su se u subotu na svecanom otvorenju sajma izredale licnosti iz politickog i gospodarskog života regije, nedjelja je ipak bila poštedena velikih imena i govora, pa je i atmosfera bila opuštenija.

Manifestacija nije mogla proteci bez folklornog nastupa tinjanske «Kumpanije kosirici», održan je i turnir u potezanju konopa, a u vecernjem su programu nakon subotnjeg nastupa Lidije Bacic i Alfa time banda u nedjelju navecer tinjansku publiku raspjevali Koktelsi i Replay band.


Podijeli: Facebook Twiter