Planirate li djecu, bolje živjeti na selu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednokratna pomoc za svako novorodeno dijete u Opcini Bale iznosi visokih pet tisuca kuna. Stoga, planirate li djecu, ne bi bilo loše da budete stanovnik te opcine. Još ako tome pripišete da je prva godina vrtica za svako dijete besplatna, a ukoliko imate više djece, placat cete vrtic samo za jedno, nijednom mladom roditelju takva podrška jedinice lokalne samouprave nece biti zanemariva.

Što se tice naknade za novorodencad, ne može se zanemariti ni Sveti Petar u Šumi, gdje za prvorodeno dijete roditelji dobivaju 4.000, za drugorodeno 5.000, a za trece i svako sljedece po 7.000 kuna! Nisu to iznosi koji bi majke iz cistog mira trebali potaknuti na radanje djece, ali su dobrodošli, te debelo premašuju istarski prosjek.

U Vodnjanu bon i igracka


Od istarskih gradova najvišu naknadu nudi Grad Pazin. Trenutacno ona iznosi 3.000 kuna za prvo dijete, 4.000 za drugo i 5.000 kuna za trece i svako sljedece dijete. Zanimljiva iznimka su blizanci: za njih ce roditelji dobiti 5.000 kuna po djetetu. U 2009. godini zahtjeva za isplatu ovih naknada bilo je 71, a lani 62, kada je za novorodene bebe Grad isplatio 265.000 kuna.

Za usporedbu, naknada u Puli iznosi tek 500 kuna, bez obzira na to je li rijec o prvom, drugom ili trecem djetetu. To je, prema nekim informacijama, najniža naknada koja se isplacuje u Hrvatskoj, u cemu Pula ipak nije usamljena. Ne može se ni za Vodnjan reci da je pretjerano izdašan jer Grad ne dodjeljuje keš, vec poklon-paket, odnosno bon i igracku u vrijednosti od po tisucu kuna. Buduci da se do kraja ove godine predvida rodenje 80-ero djece, u gradskom je proracunu za naknade planirano 80 tisuca kuna. Bit ce da je ulaganje u vodnjansku buducnost vidljivije kroz neku drugu stavku proracuna, možda izdvajanje za predškolske i školske ustanove ili nešto trece.



Na prvi pogled reklo bi se da postoji pravilo: uvjetno receno dobrostojeci gradovi daju niže, a oni koji "natežu" proracun više naknade? U tom bi se slucaju moglo reci i da je ovima drugima više stalo do pozitivnog prirodnog priraštaja i pomladivanja generacije od prvih. Naravno, ako bismo prihvatili neuvjerljivu tezu da naknada za novorodencad služi kao poticaj za radanje. No, pravila nema, s obzirom na to da nema ni toliko velikih razlika u izdvajanjima izmedu bogatijih i dobro napucenih gradova te onih s nižim financijskim mogucnostima i manjim brojem stanovništva.

Umag je u nagradama za novorodenu djecu bio izdašniji do prosinca prošle godine, do kada su one iznosile 1.000, nakon cega su, zbog recesije, smanjene na 700 kuna. Buje pak za svaku bebu daju 1.500 kuna, uz preduvjet da roditelji imaju prebivalište na gradskom teritoriju bar godinu dana. U Novigradu roditelji za svako novorodence dobivaju 2.000 kuna.

Izdašniji na sjeveru


Porec daje tek 1.000 kuna, i to bez obzira na to je li u pitanju prvorodeno ili drugorodeno dijete. Isti iznos daje i Labin, s tom razlikom da ce drugo dijete darivati s 1.500 kuna, a trece i sva ostala s 2.000 kuna. Godišnje se u Rovinju rodi oko 130 djece, a njihovi ce roditelji po djetetu od Grada primiti 1.500 kuna. Naknada se ne mijenja brojem rodene djece u obitelji, jedino što roditelji ostvaruju popuste, ovisno o imovinskom stanju, kada krenu u jaslice i vrtice od 25, 50 ili 100 posto. No, takve pomoci odreduje i vecina istarskih gradova i opcina.

Visina naknade kojom Grad Buzet vec tradicionalno daruje novorodencad za prvo dijete je 2.000, za drugo i svako sljedece 2.500, a za blizance 3.000 kuna po djetetu. Opcine su na sjeveru Istre, u kraju male gustoce naseljenosti, puno izdašnije.

U Oprtlju naknada za novorodencad iznosi 3.700 kuna, a uvedena je pocetkom 2006. godine kao jedna od poticajnih, doduše više simbolicnih, mjera zadržavanja mladih u rodnom kraju.

Titulu stanovništvom najsiromašnije istarske opcine suvereno nosi Opcina Lanišce, na cijih 144 cetvornih kilometara danas živi 400-tinjak stanovnika, a prevladavaju staracka samacka domacinstva. Stoga i ne cudi da naknada za novorodencad iznosi 4.000 kuna. Poseban napor za poticajnu pronatalitetnu politiku cine male opcine na Bujštini Grožnjan i Brtonigla, koje iz skromnih proracuna za svakog svog novorodenog stanovnika izdvajaju po tri tisuce kuna.

Zanimljivo je da na Poreštini tri tisuce kuna za bebu izdvaja Sveti Lovrec, dok se ostale opcine drže unutar okvira od jedne do dvije tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter