Planirani prihodi u idućoj godini dva milijuna kuna

 Dolazi poznati njujorški reper i glumac Busta Rhymes
Dolazi poznati njujorški reper i glumac Busta Rhymes

Hrvatska obrtnička komora – Županijska komora Pula planira iduće godine prihodovati 1,96 milijuna kuna, saznajemo od njezina predsjednika Marija Paliske. Redovna godišnja skupština održana je ovog tjedna u Poreču na kojoj su jednoglasno usvojeni program rada i financijski plan za iduću godinu, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta. Uz komorski doprinos, istaknuo je Paliska, kao glavni izvor prihoda predviđeno je prikupiti sredstva od održavanja majstorskih ispita, te od donacija sponzora uz pomoć kojih Obrtnička komora organizira svoje manifestacije.

Iduću godinu kandidirat će tri projekta za dobivanje sredstava iz EU fondova. Jedan projekt će kandidirati na program INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014.-2020., a ostali su natječaji iz Europskog socijalnog fonda.

Naglasio je da nastavljaju dosadašnji rad na afirmaciji i poticanju obrtništva, analizama, predlaganju zakonskih rješenja, praćenja sustava obrazovanja, potom savjetodavnu djelatnost i povezivanje obrtnika međusobno i s ostalim partnerima. Na upit jesu li govorili o problemima s pronalaskom radnika Paliska je rekao da su prije mjesec dana u Beogradu imali okrugli stol gdje su razgovarali o kvaliteti radne snage. O nedostatku radne snage razgovarali su pak nedavno na forumu u Puli, na kojem su bili predstavnici resornog ministarstva. Neka od rješenja koja se predlažu su prekvalifikacije kao kratkoročna mjera, a dugoročno je ulaganje u obrazovanje, odnosno promocija strukovnog obrazovanja. Također, uz obrtnički sajam planiraju iduće godine organizirati priredbu „Gastro – okusi Istre“ na proljeće u Umagu sa svrhom promocije ugostiteljske djelatnosti i članova komore, te sedmu sezonu manifestacije Istra Gourmet Tour.

Jednoglasno su članovi skupštine Obrtničke komore u Poreču prihvatili i rebalans ovogodišnjeg financijskog plana prema kojem je prvotnih 1,72 milijuna povećano na 2,09 milijuna kuna. Razlog tomu je očekivani veći prihod od naplate komorskog doprinosa. Na naplatu tog doprinosa utječe i odluka Hrvatske obrtničke komore kojom su svi novoosnovani obrti oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa u paušalnom iznosu za prvu godinu poslovanja, ali isto tako i nešto slabija naplata doprinosa u navedenom razdoblju budući da Porezna uprava više ne dostavlja obveznicima uplatnice svako tromjesečje. Ipak, predviđa se pojačana naplata krajem godine iz višegodišnje prakse kada obveznici radi završetka poslovne godine podmiruju obveze. K tome, kako piše u obrazloženju rebalansa, došlo je do povećanja prihoda po posebnim propisima, a zbog većeg broja kandidata za majstorske ispite. Porasli su i prihodi od donacija, budući da je Komora dobila namjenska sredstva za Ceh za ribarstvo i akvakulturu od Istarske županije. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter