Planiramo daljnje uređenje ulične kaldrme u Oprtlju


Proračun Općine Oprtalj za 2018. godinu u visini od 8,49 milijuna kuna jednoglasno je prihvaćen na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici oprtaljskog vijeća. Najveći udio u prihodima predstavljaju prihodi od pomoći iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna u iznosu od 3,34 milijuna kuna. To su prihodi čija je namjena unaprijed ugovorom definirana, odnosno moraju se utrošiti sukladno ugovorom definiranoj investiciji.

- Naša fiskalna moć je oko 4,5 milijuna kuna, sve ostalo planiramo ostvariti kroz razvojne mjere ministarstava i europskih fondova. Naglasak će i dalje biti na razvoju komunalne infrastrukture, rješavanju imovinsko pravnih odnosa i na uređenju Oprtlja. Planiramo daljnje uređenje ulične kaldrme u Oprtlju i preslagivanje kamenog opločenja ulica, uređenje trga ispred crkve te zatvaranje donjeg trga za parkiranje i uređenje drugog parkirališta. Cilj je i poboljšanje života oprtaljskog područja realizacijom projekata koji doprinose njegovom turističkom razvoju, rekao je načelnik Aleksander Krt.

Među planiranima projektima su "Oprtaljski vrtovi" gdje se radi na rješavanju imovinsko pravnih pitanja, uređenje zgrade Parenzana u Livadama u "Centar posjetitelja Parenzana" koji obuhvaća samu zgradu kao i okoliš te park šumu, potom i intervencije na sakralnim objektima s obzirom je nekoliko derutnih crkvenih objekata koji vape za sanacijom krova.

Za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture predviđeno je milijun kuna, uz ostalo i za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta. Kandidiranje projekta na europske fondove za oprtaljsku općinu jedini je način da namakne sredstva za ulaganja u komunalnu infrastrukturu tako je u proračun za iduću godinu ugrađen dio sredstava planiranih za projekt koji je kandidiran na Mjeru 7 za uređenje nerazvrstanih cesta.

Riječ je o projektu "Rekonstrukcija nerazvrstane ceste Fakini - odvojak Brušti - Mikolotići - Pašini - Golubići - Bencani - odvojak Respili - odvojak Ravnica" na natječaj Mjera 07 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020. U slučaju da kandidatura prođe u proračunu je predviđeno 617.500 kuna za početak realizacije. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter