Planiraju novi izgled glavnog rovinjskog trga

Trg maršala Tita u šali je preimenovan u Šahtar-trg (N. O. R.)
Trg maršala Tita u šali je preimenovan u Šahtar-trg (N. O. R.)

Upravo prije neki dan saznala sam kako Rovinjci skloni šali nazivaju Trg maršala Tita - šahtar trg. I dosita, pogleda li se veliko asfaltno sivilo jedino se šahtovi ističu pored fontane. Nakon što je početkom godine započela sanacija fontane - dječaka s ribom, kojoj će izvođači radova vratiti stari sjaj zaredala su i pitanja što s trgom. Podsjećam, nova će fontana imati starinski štih, a od novih elementa obnovit će se rasvjeta.

Pripreme dovršene

No, po svemu sudeći čini se i da je došlo vrijeme za promišljanje o novom izgledu Trga. Prošle su godine započele pripreme za provedbu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za uređenje Trga maršala Tita i okolnih trgova u Rovinju a početkom ove slijedi i logični nastavak - raspisivanje natječaja. Konkretno, do sada su prikupljeni podaci o postojećem stanju infrastrukture te je izrađen Program urbanističko-arhitektonskog natječaja za uređenje Trga maršala Tita i okolnih trgova u Rovinju koji je prihvaćen od strane konzervatora, a izrađena je i digitalizacija postojećih nacrta pročelja.

- Raspisivanje natječaja očekujemo u prvoj polovici godine. Cilj je dobiti najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rješenje kojim će se sagledati cjelovito uređenje prostora Trga maršala Tita i okolnih trgova i uskladiti današnje urbane, socijalne, društvene potrebe građana i turista s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom trga i krajolika, ali i omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak građana i gostiju na otvorenom javnom gradskom prostoru. Osim toga ovim bi se rješenjem trgovima i rivi trebalo osigurati povezivanje starogradske jezgre s užim centrom grada, rekao je  pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i izdavanje akata Ivan Begić.

Kako doznajemo, zadatak natječaja bit će i dobivanje rješenja kompletnog uređenja partera, javne rasvjete, urbane opreme ali i novog izgleda ugostiteljskih objekata od stolica i stolova do tendi i suncobrana. Osim toga, od natjecatelja se očekuje da prepoznaju i artikuliraju specifične karaktere i povijesnu ulogu pojedinih prostornih cjelina, što u konačnici znači i zadržavanje te reinterpretaciju postojećeg kamenog opločenja Trga maršala Tita i okolnih trgova.

Dvorište crkve sv. Eufemije

Uz projekt uređenja donjeg partera, trgova i rive, radi se i na gornjem projektu - uređenju partera oko dvorišta gradske zaštitnice crkve svete Eufemije, a koji uključuje i javnu rasvjetu te urbanu opremu.

- U skladu s konzervatorskim uvjetima ovim se projektom svi povijesni elementi partera -kameno popločenje, grobnice, stepenice s južne i zapadne strane crkve, kameni parapetni zid (zidina groblja) u potpunosti zadržavaju uz nužne konzervatorsko - restauratorske radove. Naime, cilj je parter urediti u varijanti koja će podsjećati na postojeće stanje, bez novih elemenata i sadržaja. Idejni je projekt dobio suglasnost konzervatora, konkretno Konzervatorskog odjela u Puli i sada očekujemo da nam se preda dokumentacija izvedbenog projekta, kao dokumentacija potrebna za realizaciju parternog uređenja, pojasnio je nadležni gradski pročelnik.

Površina zahvata iznosi 13.530 četvorna metra i obuhvaća  Trg maršala Tita i Trg Pignatone, Trg na mostu te Obalu Pina Budicina kao i Mali i Veliki molo. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter