Planira se dogradnja Doma za starije osobe A. Štiglić

Dogradnjom Doma Alfredo Štiglić dobit će se još 100 mjesta (M. ANGELINI)
Dogradnjom Doma Alfredo Štiglić dobit će se još 100 mjesta (M. ANGELINI)

Mali kapacitet i duge liste čekanja, dvije su, nažalost, najčešće karakteristike domova za starije osobe, a pulski "Alfredo Štiglić" nije izuzetak. Jedini je to dom kojeg sufinancira država na pulskom području, a zbog toga je i najtraženiji, jer si mnogi ne mogu priuštiti smještaj u jednom od sve brojnijih privatnih domova gdje mjesečni izdatak za takav boravak iznosi od pet do sedam tisuća kuna. Mnogi stoga čekaju na subvencionirani smještaj godinama, a neki ga i ne dočekaju.

Ukupno 133 sobe

O proširenju kapaciteta državnih domova, pa tako i pulskog, često se raspravlja i svi se slažu da je potreba golema, no gotovo se nikad ništa ne čini. Štoviše, čini se da državi zapravo odgovaraju manji kapaciteti jer automatski manje izdvaja iz proračuna. No, pulskom Domu "Alfredo Štiglić" ipak je odobrena dogradnja, a samim time i proširenje kapaciteta pa će tako pulski dom dobiti dodatnih stotinu mjesta. Od sadašnjih 155 korisnika, dogradnjom će imati kapacitet za smještaj 255 korisnika.

Kako doznajemo, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole za dogradnju, no kada bi ona konkretno mogla početi, još se ne zna. Ovisit će to, kako su nas izvijestili iz Istarske županije, o izradi neophodne dokumentacije i projekata. Prema projektu koji je izradila pulska tvrtka AD arhitektura i dizajn, dom bi se s dosadašnje 92 proširio na 133 sobe, s time da ne bi bilo više trokrevetnih, već 41 jednokrevetna i 92 dvokrevetne. Dom je sada koncipiran kao "hotelski tip", a dogradnjom će se ići prema novom konceptu stambenih zajednica što znači da će korisnici, umjesto "hotelskog", imati osjećaj doma i zajedništva. Bruto površina dogradnje iznosi 3.358 četvornih metara.

- Svaka dograđena etaža naslanjat će se na postojeću zgradu i bit će povezana sa "starim" dijelom doma da bi se ostvarila komunikacija između starog i novog dijela, rekao nam je Luka Matticchio iz AD arhitekture i dizajna te dodao da se dogradnjom zapravo rješavaju tri stvari, a to je poboljšanje uvjeta života u domu, problem kapaciteta te se uvodi novi koncept domova najnovije generacije prema modelu E-Qualin, odnosno model stambenih zajednica.

Dogradnjom će se nadalje, riješiti protupožarna zaštita, a dodat će se i dva dizala prilagođena osobama slabije pokretljivost. Kao jedan od prioriteta u svome mandatu, istarski župan Valter Flego istaknuo je unapređenje društvenog standarda. Pored izgradnje nove Opće bolnice u Puli i projekta jednosmjenske nastave za sve učenike diljem Istre, rekonstrukcija i dogradnja domova za starije i nemoćne osobe jedan je od ključnih projekata u tom segmentu. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter