"Planinska": Nalog za kupnju zgrade došao je "odozgo"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši član Uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju "Planinska" da je "odozgo" došao nalog za kupnju zgrade koju je to javno poduzeće trebao otkupiti od HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Zgradu od Fiolića, koji je po vlastitom priznanju Sanaderu zbog toga isplatio 17 milijuna kuna provizije, u konačnici je preuzelo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, koji je zbog toga, nakon nagodbe s USKOK-om, osuđen na rad za opće dobro.

Longin je kazao da su Hrvatske šume tražile prostor jer su tih godina dobro poslovale, a bile su u unajmljenim uredima. Iako su razmatrali mnogo lokacija, Mate Štimac, koji je u Upravu došao 2006., Longinu je navodno savjetovao da je najbolja zgrada u Planinskoj ulici, iza Veterinarskog fakulteta.

Nakon nekog vremena isto mu je, tvrdi, ponovio i tadašnji predsjednik Uprave Darko Beuk. "Rekao mi je da je preporuka došla odozgo i da odem pogledati kako to izgleda", prisjetio se svjedok.

Tvrdi da kada je pogledao zgradu ni pod cijenu otkaza nije želio pristati na kupnju, zbog previsoke cijene i nužnosti velikih ulaganja. Desetak dana nakon svađe Beuk mu je kazao da je uspio otkazati kupnju i da se neće seliti u Planinsku. Longin se prisjetio i da je Beuk nakon toga imao neugodnosti na stranačkom skupu u Karlovcu, gdje su po Čobankovićevom ranijem iskazu bili Sanader i još neki HDZ-ovi dužnosnici.

Svjedok Marijan Horvat ispričao je da je preko Fiolića upoznao i Sanadera, kod kojega je znao dovesti radnike da počiste dvorište ili pokose travu, a on mu je osobno pak u vili u Kozarčevoj ugradio sef. Kazao je i da ga je neposredno prije nego što je Fiolić izašao iz istražnog zatvora Sanaderov odvjetnik Goran Suić pozvao u svoj ured. Tako ga je navodno dočekao i bivši premijer, koji ga je zatražio da ode kod Fiolića i sazna je li ga teretio u ovom slučaju.

Njegovu iskazu prigovorio je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, ističući da u iskazu pred USKOK-ovim istražiteljima u lipnju prošle godine Horvat nije spomenuo Sanadera, rekavši da ga je kod Fiolića poslao Suić. No, svjedok je ponovio da je Sanader bio u Suićevu uredu.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi trebali svjedočiti Katica Fiolić i Mato Štimac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter