Planinarskom stazom u Minjeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi buzetske podružnice planinarskog društva «Planik», ocistili su i pripremili novu planinarsku stazu i tako ljubiteljima prirode poklonili novu pješacku rutu koja ce polaziti sa Mosta, prolaziti dolinom rijeke Mirne i povijesnim lokalitetom prvih rudnika boksita u svijetu na Minjeri te selom Maruškici, a moci ce se propješaciti za oko pet sati. Otvaranje nove planinarske staze predvideno je 13. rujna, kada se vec tradicionalno u sklopu «Subotine po starinski» održava i planinarski pohod.

Nova pješacka staza nadasve je jedinstvena pa i u svjetskim okvirima. - Prolazi dolinom Mirne podno Sovinjaka i ruševnih ostataka gradevine obrasle bršljanom i šipražjem te jama i površinskih kopova nekada uspješne rudarske i industrijske djelatnosti prve kemijske tvornice stipse u svijetu. U rudnicima i jamama iskopavao se zeleni piritni boksit od kojeg su se proizvodile sumporna kiselina i stipsa. Otvoreni su sredinom 16. stoljeca, a proizvodnja se protezala kroz stoljeca s prekidima sve do prve polovice 19. stoljeca, kaže Zlata Markežic, procelnica buzetske planinarske podružnice.

Zapisi govore da se oko 1566. godine u Istri podno Sovinjaka kopao boksit, što je tri stoljeca prije rudnika u Villeveyracu u Francuskoj koji je otvoren 1873. godine i dosada je u literaturi navoden kao prvi rudnik boksita u svijetu. Takoder je zanimljivo, veli Markežic, da je o boksitu iz Minjere u dolini Mirne objavljen prvi znanstveni opis takve sirovine u svijetu 1808. godine, što je punih 13 godina prije opisa boksita iz okolice mjesta Les Baux u Provansi koji se dosada uzimao kao prvi prikaz boksita u nauci.


Podijeli: Facebook Twiter