Planinarsko hodočašće i sveta misa na Brgudu

Sv. misa na Brgudu (Darko KALAC)
Sv. misa na Brgudu (Darko KALAC)

Planinski vrhovi izazivaju snažna čuvstva i duhovna iskustva pa je po uzoru na slične događaje u Alpama i ostalim planinama, skupina istarskih planinara; Vladimir Rojnić, Darko Kalac i Milivoj Topić, u suradnji sa Župom Sv. Antun Pula organizirala prvo planinarsko hodočašće i svetu misu na Brgudu na Učki. Odazvalo se tridesetak planinara iz svih krajeva Istre: Pule, Labina, Mošćeničke Drage, Pazina, Tinjana, Poreča, Novigrada, Buja i Buzeta.

- Nakon okupljanja i kratke molitve u Maloj Učki, hodočastilo se planinarskom stazom do napuštenog sela Podmaj i potom bijelom cestom do lovačke kuće "Perun" na prijevoju Bodaj. Tu je Josip Mohović dočekao hodočasnike s toplim čajem i kolačima. Po kratkom predahu, na razglednoj visoravni pod vrhom Brgud na 907 metara nadmorske visine, ispod kipa Majke Božje slavila se sv. misa. Propovijed fra Tomislava Hrstića na temu Pjesme stvorova sv. Franje Asiškoga, našla je sklad s prekrasnim ambijentom južnog grebena Učke. Molitveni žubor ljudskih glasova nakratko se pridružio pjevu ptica i šumu povjetarca, a sve je spokojno obasjavalo proljetno sunce, prenio je svoje utiske Vladimir Rojnić.

Nakon mise uslijedio je blagoslov kipa, te ručak i druženje u dvorištu lovačke kuće "Perun". U ranim popodnevnim satima, hodočasnici su se oprostili od gostoljubivog domaćina. Za povratak je izabrana planinarska staza preko Balina i Petehovog Brega. Veliki dio puta pogled je počivao na impozantnom Vojaku i Suhom vrhu, te s njihovog zelenila povremeno skretao ka plavetnilu Kvarnera. Konačno, udobni kolni put kroz hladovinu bukove šume, vraća hodočasnike natrag do Male Učke.

- Za istarske planinare posebno je dojmljiva planinarsko-vjerska manifestacija, koju u spomen na poginule planinare u Kamniškim Alpama, svakog 15. kolovoza (V. Gospa) na Okrešlju organizira PD Celje-Matica. Naime među poginulima su i trojica naših alpinista pripravnika: Ninoslav Slamar, Milan Tomše i Slobodan Igrec, svi iz Pule. Oni su početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća stradali uspinjući se na vrh Brana. Ovi datumi su jedinstvena prilika da im odamo poštovanje i tako ih sačuvamo u svome sjećanju, podsjetio je Rojnić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter