Planinarskim mostom preko pritoke Mirne

Planinari koji su izgradili most preko pritoke Mirne (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Planinari koji su izgradili most preko pritoke Mirne (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Da su buzetski planinari složna zajednica pokazala je najnovija akcija izgradnje planinarskog drvenog mosta preko jednog od pritoka rijeke Mirne, koja je udružila poklonike outdoor aktivnosti, desetak planinara i enduro motorista.

Za izradu 14 metara dugog i 60 centimetara širokog drvenog mosta na početku planinarske Staze sedam slapova nedaleko od Tombasina upotrijebljeno je drvo akacije, jer je ono najtvrđe, povjerio nam je glavni inicijator izgradnje, po kojem je most i dobio ime, 73-godišnji Silvano Komar, najstariji planinar buzetske podružnice HPD-a Planik iz Umaga.

- Taj most "muči" me već pet godina, čitavo sam to vrijeme razmišljao kako ga izgraditi. Više sam puta bio na tom dijelu rijeke za visokog vodostaja. Htio sam vidjeti kako izgledaju slapovi, ali nisam mogao preko vode, rekao nam Komar.

Za izradu mosta upotrijebljene su dvije grede od četrnaest metara i sto poprečnih dasaka, koje je ispilio Nevenko Draščić.

- Dosta je ljudi moralo otići na neku drugu planinarsku stazu jer zbog višeg vodostaja nisu mogli prijeći na drugu stranu. Ovo je prvi, početni dio kružne Staze sedam slapova, koja vodi preko Selca do Kotli i nazad, rekla je pročelnica buzetske planinarske podružnice Zlata Markežić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter