Planinari: Svaki izlet mora imati pratitelja

Planinarsko društvo Glas Istre u Bugarskoj
Planinarsko društvo Glas Istre u Bugarskoj

Unatoč krizi prošle je godine Planinarsko društvo Glas Istre zabilježilo rekordan broj sudionika izleta. Premda je početkom godine otkazano pet izleta zbog lošeg vremena, na koncu je realizirano ukupno 29 izleta s 1.482 učenika.

Pulski su se planinari popeli na vrhove u Istri, Gorskom kotaru, Sloveniji, Bosni, Italiji i Bugarskoj. Čulo se to u sinoć na redovnoj godišnjoj skupštini planinarskog društva s najdužom tradicijom u Istri.

Kao što je naveo predsjednik društva Ljubiša Ivković rekordan je bio i broj polaznika planinarske škole, diplomu je dobilo njih 44 među kojima velik broj mladih, što je doprinijelo pomlađivanju ovog društva. Ove godine planira se 30-ak atraktivnih izleta, a vremenski najdulji bit će onaj 10-dnevni kolovoški u Grčku.

- Vrijeme amaterskog organiziranja izleta je prošlo, bez papirologije se više ne može, što poskupljuje izlete i komplicira organizaciju, konstatirao je Mladen Jurcan, voditelj planinarske sekcije.

Zbog nove, znatno stože zakonske regulative, planinarska društva u Hrvatskoj više ne mogu sama organizirati izlete za svoje članove dulje od dva dana. Zato je "Glas Istre" sklopio ugovor o suradnji s tvrtkom Brijuni. Posebno se mora voditi računa o regularnom poslovanju planinarske kuće na Koritima. Kazne za prekršitelje su drakonske i to bi sigurno rezultiralo ukidanjem društva, upozorio je Jurcan.

Svaki izlet od ove godine mora imati turističkog pratitelja zbog čega je jedan od najaktivnijih vodiča u društvu - Darko Lukšić, završio tečaj za turističkog pratitelja.

Saša Kardinar govorio je o aktivnostima visokogorske sekcije u koju su uključeni planinari s više kondicije, pretežno mlađi. Oni se okupljaju četvrtkom u Rojcu gdje je i umjetna stijenu - bolder. U društvu djeluje također i alpinistička sekcija i nova foto-sekcija, a sveukupno je regularnih 417 članova društva.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter