Plan za Siriju propao, treba ukljuciti Iran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan, autor plana za izlazak te zemlje iz krize koji je još uvijek mrtvo slovo na papiru, priznao je da nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji te je, u intervjuu za francuski Le Monde, od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o tom pitanju. "Kriza traje vec 16 mjeseci, a ja sam u njoj izravno angažiran tri posljednja mjeseca. Napravili smo velike napore da bismo pokušali riješiti situaciju na miran nacin i politickim putem. No, kako možete vidjeti, u tome nismo uspjeli. A možda i ne postoji nikakvo jamstvo da cemo uspjeti", rekao je za Monde Annan.

"No jesmo li razmotrili alternativna rješenja? Jesmo li na stol stavili sve opcije? Ta sam pitanja postavio u Vijecu sigurnosti te podsjetio da ta misija nije nešto što može trajati beskonacno, kao uostalom ni moja uloga u njoj", rekao je. Intervju je objavljen dan nakon završetka konferencije Prijatelja Sirije održane u Parizu, u kojoj je sudjelovalo više od 100 arapskih i zapadnih zemalja. Njihovi su predstavnici od UN-ova Vijeca sigurnosti zatražili usvajanje obvezujuce rezolucije koja ce sadržavati i prijetnju Damasku sankcijama.

Bivši glavni tajnik UN-a podsjetio je na važnu ulogu Rusije u ovom slucaju - zemlje vrlo bliske režimu u Damasku, koja je do sada blokirala sve medunarodne akcije protiv režima Bašara al-Asada te je istaknuo važnost prikljucenja iranskih politicara raspravi o tom pitanju. "Rusija ima znacajan utjecaj, no nisam siguran da ce na razvoj dogadaja utjecati samo Rusija. Mislim da je i Iran važan akter ovdje.

Trebao bi sudjelovati u pokušaju pronalaženja rješenja, jer iranske vlasti imaju znatan utjecaj", kazao je Annan. Amerikanci i Europljani protivili su se tome da Iran, kao saveznik režima u Damasku bude pozvan na nedavno, u Ženevi održanu ministarsku konferenciju o Siriji, zbog konflikta koji postoji izmedu Teherana i Zapada, kada je rijec o pitanju nuklearnog programa te zemlje. (HinaAFP)


Podijeli: Facebook Twiter