Plan Facinke je krut i treba ga mijenjati


Interesi poduzetnika u porečkoj poslovnoj zoni Facinka zadnjih su se godina promijenili, pa je stoga na zadnjem Gradskom vijeću odlučeno staviti izvan snage Detaljni plan uređenja „Servisna zona – Poreč II“ i umjesto njega za isto područje napraviti novi, ali ne detaljni, nego urbanistički plan uređenja.

Manje parcele

- Dio tog područja već je realiziran a ondje su izgrađeni trgovački centri Plodine, Lidl i Kaufland. No, vrijeme velikih parcela je prošlo. Prema Gradu postoje razni upiti zainteresiranih poduzetnika za nešto manja zemljišta, od dvije do tri tisuće četvornih metara površine. K tome, na Facinki i Grad ima svoje parcele, pa je plan nužno mijenjati. Postojeći DPU jako je krut i ne može se prilagođavati bez izmjene. UPU je prilagodljiviji dinamičnim gospodarskim promjenama i trendovima, objasnio je pročelnik za prostorno uređenje Damir Hrvatin.

Na zadnjoj sjednici vijeća bilo je još točaka vezano za prostorno planiranje. Pa je tako utvrđen prijedlog odluke o izmjenama i dopunama DPU-a „OMV-poslovna zona“, a za tu je lokaciju istovremeno usvojen i pročišćeni tekst odluke o donošenju tog istog DPU-a. Radi se o velikoj livadi u vlasništvu privatnih osoba, omeđenoj s tri zahtjevne prometnice i dva rotora, smještenoj na sjevernom ulazu u grad, neposredno do benzinske crpke. Ondje je planirana gradnja gospodarsko-poslovne zgrade u kojoj neće biti stanovanja ni bilo koje druge vrste smještaja. Hrvatin je kazao da neće biti moguć ni hotel, nego trgovine, uredi i ugostiteljski lokali.

Finida i Čimižin

Dozvoljena je gradnja objekta do deset metara visine, koji će imati do 1.500 kvadrata po etaži, te parkiralište na parceli. DPU je već prošao cijelu zakonsku proceduru i dobio suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Jednoglasnom odlukom vijećnika van snage stavljen je i dio Provedbenog urbanističkog plana naselja Finida i odlučeno je izraditi novi Urbanistički plan uređenja naselja Čimižin. Pročelnik Damir Hrvatin pojasnio je da je plan Finide jedan od najstarijih koji je bio na snazi, te da je potrebno izraditi novi kako bi se riješili problemi u tom naselju, poput rješavanja parcela i imovinsko-pravnih odnosa. Slično vrijedi i za Čimižin gdje će novi UPU urediti prostori i u tom naselju. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter