Plan 21: U novoj godini 400.000 građana bez posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nesvakidašnjem napadu iskrenosti, koji ga je spopao baš uoči božićnih blagdana Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, dao je obećanje da će nezaposlenost u Hrvatskoj rasti još najmanje tri-četiri mjeseca. Kad se Mrsićevo obećanje ispuni, broj nezaposlenih u Hrvatskoj, sudeći prema sadašnjem tempu rasta, mogao bi premašiti 400 tisuća.

Oni koje zaobiđe ministrovo zlokobno proročanstvo, osjećat će se privilegiranom manjinom ove zemlje, jer svoje ime neće pronaći u nekom od statističkih biltena Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji će svjedočiti da je pod vladavinom Milanovićevog SDP-a i koalicijski partnera srušen neslavan rekord evidentirane nezaposlenosti Račanovog SDP-a i koalicijskih partnera.

No, svanuće tog sudnjeg dana još jedne hrvatske politike koja je obećavala da će se živjeti bolje kad dođe na vlast, generacija rođena sedamdeset i neke zasigurno će spokojno dočekati - za njih će burza rada i u 2013. godine biti samo još jedna nova stanica na  dugogodišnjem putu prema dolje.

Naime, najnovija HZZ-ova statistika u 36-godišnjim muškarcima i 37-godišnjim ženama vidi prosječnu dob nezaposlenog građanina Hrvatske; igrom sudbine ti tinejdžeri iz 1991. godine, koji su vjerovali referendumu o statusu Republike Hrvatske, odnosno da će u naponu svoje intelektualne i fizičke snage nositi svoju neovisnu zemlju u bolje sutra, danas su pretvoreni u amorfnu masu kojoj je hrvatska politika uvijek puno obećavala, a malo dala.     

Još početni ushit tadašnjih 15-godišnjaka, odnosno 16-godišnjakinja što je 94,48 posto njihovih očeva i majki, baki i djedova zaokružilo povijesno "ne" na referendumsko pitanje: "Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi?" brzo je splasnuo.

S punim pravom, tadašnji tinejdžeri povjerovali su da će hrvatsko napuštanje kataklizmičke Jugoslavije donijeti svekoliki boljitak - recimo, imat će za nove Levi's traperice, a s cesta konačno će nestati onaj smiješni automobil što se zvao yugo.

Međutim, to se nije obistinilo.

Nedavno je spasonosni Milanovićev SDP & Co. izbrojio 365 dana svoje vladavine, što je bio dobar povod za rezime. Prema anketama, koje su postale glavna idejna vodilja današnje vlasti, zvjezdani trenutak svoje popularnosti Zoran Milanović imao je u siječnju kad ga je podupiralo 73 posto građana.

Nakon toga, brojka se nezaustavljivo topi i premijera danas podupire svega 44 posto građana. Pad ushićenosti što je neokaljani SDP zamijenio mutni HDZ se samo nastavlja. S obzirom na sukob s Crkvom, Slovenijom, Srbijom, sindikatima, šeicima, profesorima, ministrima, vlastitim stranačkim ograncima, oporbom, na koncu i građanima, ništa čudno.    

- Ponekad je bolje kad nada umre prva, pomislit će 36-godišnji nezaposleni muškarac i 37-godišnja nezaposlena žena. (Srđan BRAJČIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU ZOOM U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter