Plaketa Marulic Milanu Rakovcu i Petru Strcicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema odluci Skupštine Cakavskog sabora ovogodišnja plaketa Marulic, najvece priznanje koja se dodjeljuje za doprinos u književnom i strucnom radu, pripast ce književniku Milanu Rakovcu i akademiku Petru Strcicu. Povelju Zvane Crnja koja se dodjeljuje za cuvanje i promicanje cakavske baštine dobit ce Armando Debeljuh iz Pule, Vlasta Juretic iz Grobnika, Gordana Restovic iz Poreca i Marija Trinajstic iz Opatije. Nagradu "Ivan Matetic Ronjgov" za ocuvanje narodnog glazbenog stvaralaštva dobit ce Ivan Pavacic Jecalicev iz Rijeke. Nagrade ce se dobitnicima uruciti na svecanoj skupštini, koja ce se uz 40. obljetnicu Cakavskog sabora održati na jesen.

Od Skupštine se nakon dugo godina oprostio glavni tajnik Ferdinand Toncinic, koji je zatražio razrješenje. Na dugom vodenju Sabora zahvalio mu se predsjednik Slavko Krajcar, a na njegov je prijedlog za novog glavnog tajnika izabran aktualni ravnatelj pazinskog Državnog arhiva mr. Elvis Orbanic. Novi clan Cakavskog sabora je katedra iz Lovrana. Uz to, obnovljeno je clanstvo katedri iz Buzeta, koja je do preregistracije po Zakonu o udrugama djelovala pri tamošnjem Puckom ucilištu.

Uz izvješca o radu i financijskom poslovanju Skupština je raspravila i usvojila novi Statut Cakavskog sabora, koji je kao prijedlog utvrdila prije godinu dana na svojoj sjednici u Ogulinu. Sada važeci Statut donesen je pocetkom 1998. godine u Rijeci, kad je Cakavski sabor imao znatno manje clanica, pa se novim tekstom, pored ostaloga, uvodi odredena racionalizacija u tijela upravljanja, Skupštinu i Upravni odbor.

Uz redovite aktivnosti katedara Cakavski sabor ce prema ovogodišnjem planu nastaviti nakladnicki projekt «Istra kroz stoljeca». Uz 40. obljetnicu izdat ce se monografija, a pokrenut ce se i izrada slicnih publikacija po pojedinim katedrama. Nastavit ce se i osmišljavanje nove edicije «Cakavijana». Sa Sveucilištem Jurja Dobrile pocet ce se realizirati projekt «Cakavske akademije», a s Istarskom županijom "Ca rjecnik", koji ce imati i svoje internetsko izdanje na Istrapediji. Ove ce se godine zapoceti uredivati spomen-soba osnivaca Sabora - Zvane Crnje.

Skupštini su kao gosti prisustvovali Martin Jordanic, Franjo Bajric i Geza Völgl, celnici kulturnih udruga gradišcanskih Hrvata u Madarskoj, koji su u uzvratnom posjetu opcini Žminj. U Gradišcu, koji se prostire kroz Austriju, Madarsku i Slovacku, osnovat ce se nove, prve inozemne katedre Cakavskog sabora. Franjo Bajric rekao je da je suradnja s Hrvatskom neophodna kako se mladi gradišcanski Hrvati ne bi potpuno asimilirali.

Pocasni predsjednik Cakavskog sabora Veseljko Velcic dodao je da pritisak globalizacije i asimilacija prijete i našoj cakavštini. Cakavskom saboru je poklonio nova izdanja katedra iz Mošcenicke drage. Monografija «Božanski bori» akademika Radoslava Katicica o mošcenickoj perunici i brdu Perun osvojila je nagradu Društva hrvatskih književnika «Judita», kao najbolja ovogodišnja hrvatska knjiga. Još važnije, monografija o dugogodišnjem istraživanju Mošcenica, temeljem koje je dobivena donacija europskog fonda Ecowacs za obnovu starih gradova. Velcic je za jesen najavio održavanje konferencije Ecowacsa u Mošcenicama, pa je pozvao predstavnike starih gradova na natjecaj za pretpristupna sredstva i obnovu starih gradova.

 


Podijeli: Facebook Twiter