Plaćen dug veledrogerijama, lijekova će biti

Valerio Drandić (M. MIJOŠEK)
Valerio Drandić (M. MIJOŠEK)

Pulska, zadarska i dubrovačka bolnica dobile su, kako doznajemo, uplatu iz HZZO-a koja će pokriti puni pogon ovih bolnica do rujna. Nestašice lijekova, dakle, neće biti, a bolnice u priobalju nesmetano će tijekom kolovoza primati sve, a ne samo hitne pacijente.

Do rujna, ravnatelji bolnica, lokalne vlasti i predstavnici veledrogerija morali bi s Ministarstvom zdravlja pronaći model rješavanja nagomilanog duga s kojim se manje bolnice u vlasništvu županija očito ne mogu nositi. Zbog rokova plaćanja koji prelaze godinu i pol dana, veledrogerije su ovih dana smanjile isporuku lijekova ovim bolnicama, pa su one odlučile do daljnjega obrađivati samo hitne slučajeve.

Ministar Ostojić za bolnički dug proziva nesposobne uprave, no ravnatelj Naki tvrdi da je situacija ista u većini bolnica u Hrvatskoj, pa i kliničkim bolničkim centrima.

Rješenje očekuju i veledrogerije, koje su po riječima Jasminka Hercega, predsjednika Udruženja veledrogerija pri HGK i direktora Medike, u sve većim financijskim problemima.

- Sve teže dolazimo do izvora financiranja i kredita. Rokovi plaćanja u zdravstvu su predugi, i zato ćemo ministru na današnjem sastanku jasno dati do znanja da veledrogerije više ne mogu financirati zdravstveni sustav. kaže Herceg.

Drandić: Nelogičan model zdravstvenog sustava

"Mi smo bez ovlasti i bez novca, a jedino imamo odgovornost, veli Valerio Drandić, predsjednik Upravnog vijeća pulske Opće bolnice, o ulozi Istarske županije kao vlasnika. On kaže da ne želi dodatno dizati tenzije nakon što je Luka Vončina, pomoćnik ministra zdravlja, prozvao Istarsku županiju da je odgovorna za stanje u pulskoj bolnici i za financijski neodgovorno ponašanje Uprave te da nisu ništa učinili da promijene ravnatelja.

Drandić je iznova naglasio da imaju jako dobru suradnju s ministrom zdravlja. Uz to su se aktivno uključili u raspravu o prijedlogu strategije zdravstva u Hrvatskoj, gdje se ne spominju niti decentralizacija niti turizam koji itekako stvara ogromne teškoće u radu bolnica tijekom turističke sezone.

- Nelogično je formiran model zdravstvenog sustava koji stvara svu silu problema i nesporazuma, što treba riješiti. Neka sav novac bude na jednom mjestu ili neka se ide na decentralizaciju, poručuje Drandić.

Za probleme u pulskoj bolnici koji stalno rezultiraju gubicima podsjeća da su godinama prisutni i poznati.

- Godinama smo dokazivali da smo zanemareni, diskriminirani i neuvažavani jer glavni razlog minusa u poslovanju je nedostatan mjesečni limit pulske bolnice od 18 milijuna kuna, kaže Drandić.

Podsjetio je i da je Županija pred nekoliko godina uzela kredit od deset milijuna eura za pokrivanje gubitka bolnice, što naziva jedinstvenim slučajem u Hrvatskoj. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL, S. BENIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter