Plaće zaposlenicima Županije manje 11 posto

Boris Pleša i župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Boris Pleša i župan Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Od prvog svibnja zaposlenicima Istarske županije plaće će biti manje za 11 posto. Rezultat je to kolektivnog pregovaranja Županije i Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika čiji je predsjednik Boris Pleša danas s istarskim županom Valterom Flegom stavio potpis na novi i izmijenjeni kolektivni ugovor. Tako će ukupno 188 zaposlenika Županije na svojim platnim listama krajem mjeseca dobivati 430 kuna manje, budući da je osnovica s 3.930 srezana na 3.500 kuna.

Istarski župan je rekao da je plaće bilo nužno korigirati zbog aktualne situacije gospodarstvu i realnom sektoru te da će se uštede u konačnici reflektirati na županijski proračun. Ovo umanjenje, kazao je, trebalo bi na godišnjoj razini donijeti uštedu između 3,5 i 4 milijuna kuna, što je novac koji bi se mogao preusmjeriti na kupnju jednog CT uređaja za pulsku bolnicu ili obnovu škole. Kada se isti rezovi, dodao je, počnu primjenjivati na sve ostale zaposlenike županijskih agencija, trgovačkih društava ili ustanova, uštede bi u konačnici iznosile oko 7 milijuna kuna. Flego je naglasio da bi se primjenom ovakvih mjera u njegovom mandatu moglo ušparati oko 15 milijuna kuna. 

- U tri kruga pregovora stavovi su se izjednačili i hvala sindikatu na tome. No važno je reći da smo pronašli kompromis i da smo sačuvali mnoga druga prava, primjerice dodatak vjernosti poslodavcu s time da je u toj stavci pomaknuta granica s 20 na 25 godina. Također, smanjene su i naknade za prijevoz na posao i u tom dijelu planiramo uštedu za 50 posto, odnosno oko pola milijuna kuna, rekao je Flego, dodajući da će sve ove promjene biti i stavka prvog rebalansa proračuna u svibnju. "S ovim izmjenama dolazimo na 18 posto ukupnih izdataka iz izvornog dijela proračuna koji odlaze na plaće, a znamo da je zakon definirao postotak od 20 posto, rekao je župan.

- Sindikati nikada nisu presretni kada moraju potpisivati anekse kolektivnih ugovora ili kolektivne ugovore kojima se smanjuju određena materijalna prava zaposlenih, kao što je to u ovom slučaju, međutim kroz tri runde pregovora ipak smo uspjeli približiti gledišta, komentirao je predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

- Zadovoljni smo što smo uspjeli sačuvati neka materijalna prava unatoč činjenici što je plaća smanjena. Pregovori su rezultat određenog dogovora i svaka strana nešto dobije, a nešto izgubi, no uvjeren sam da smo dokazali da smo relevantan socijalan partner, rekao je Pleša i na kraju dodao da se nada da će u vremenima koja slijede, neka od izgubljenih prava ipak biti vraćena na staru razinu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Sindikat: Istarska županija socijalno odgovoran poslodavac

Službenici i namještenici Istarske županije sačuvali su dodatke za zaposlene s 25 i više godina staža od 4, 8 i 10 posto te se Istra i na taj način pokazala kao socijalno odgovoran poslodavac, koji krizu ne zlorabi za ukidanje materijalnih prava, kao što to čini Vlada na razini javnih i državnih službi i to Zakonom o uskrati prava na povećanje plaće po osnovi ostvarenih godina staža i prijedlogom njihovog izbacivanja iz kolektivnih ugovora.

Župan Flego je time pokazao da se plaće mogu uskladiti s proračunskim (ne)mogućnostima, a da zaposlenici ne izgube ni jedno stečeno pravo, iako je razina gotovo svih prava smanjena, uključujući i dodatak za staž, koji sada starta od 25, a ne više od 20 godina vjernosti poslodavcu, kazao nam je Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a.


Podijeli: Facebook Twiter