Plaće u bolnicama: Jedna štrajkašica dobila 700 kn

(B. Konjević/CROPIX)
(B. Konjević/CROPIX)

Jedna od liječnica štrajkašica u zagrebačkom KBC-u primila je plaću za listopad u iznosu od svega 700 kuna, doznaje se u Sindikatu liječnika iz kojega su potvrdili da su sve bolnice dobile plaće, a kasnile su, kažu, i desetak dana u odnosu na uobičajene rokove.

Plaće za listopad zadnje su isplaćene liječnicima i sestrama kliničkih bolničkih centara, što u Ministarstvu zdravlja objašnjavaju prijelazom na Centralni obračun plaća, ali i pomnijom evidencijom radnoga vremena zbog štrajka dijela liječnika.

KBC Zagreb plaće je dobio jučer. Njihov sindikalni povjerenik Trpimir Goluža kaže da su štrajkačima znatno umanjene, a jedna je liječnica dobila svega 700 kuna.

Danas su stigle plaće u KBC Osijek, no tamošnje ravnateljstvo tvrdi da nije bilo smanjenja zbog štrajka. Po riječima sanacijskog upravitelja Saše Lamze, šefovi odjela dostavili su podatke da su "svi radili, premda su podržavali štrajk".

Djelomičnog umanjenja bilo je jedino zbog nove reorganizacije rada, rekao je Hini Lamza, koji kao jedinog krivca za kašnjenje navodi Finu, odnosno implementaciju novog sustava obračuna plaća.

Neslužbeno se doznaje da je plaće danas među zadnjima dobio zagrebački KBC Sestre milosrdnice, a zaposlenici splitskog KBC-a tek bi ih trebali dobiti tijekom dana.

Zbog smanjenja plaća iz Sindikata liječnika poručuju da će pružiti pravnu zaštitu svim liječnicima, a članovima sindikata i financijsku pomoć.

Uputili su zahtjev ministru zdravlja Rajku Ostojiću da im pojasni što znači uvođenje radne obveze jer, kažu, ni ravnatelji ne znaju što to konkretno znači, s obzirom "da nema ni rata ni elementarne nepogode". Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić poručuje da od Ministarstva očekuju promptni odgovor.

Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji su prošloga tjedna parafirali prijedlog novog kolektivnog ugovora za zdravstvo, danas su odlučili da će ga potpisati.

O tome kada će biti potpisivanje odlučit će Ministarstvo zdravlja iz kojega su potvrdili da je parafirani kolektivni ugovor danas upućen u Vladu na daljnju proceduru.

Novi kolektivni ugovor odbio je i parafirati i potpisati jedino Hrvatski liječnički sindikat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter