Plaće sobarica, čistačica i pomoćnih radnika više za 300-400 kuna

Arhiva
Arhiva

Od 1. svibnja ove godine povećavaju se plaće svih radnika u rabačkoj Maslinici i to od tri do 12 posto, odnosno od 200 do iznad 400 kuna neto. Najveće povećanje od čak 12 posto osjetit će upravo radnici na najmanje plaćenim poslovima, rampisti, redari bazena, nosači prtljage, sobarice, čistačice, pomoćni konobari, pomoćni radnici u kuhinji, pomoćni kuhari i drugi na radnim mjestima s osnovnom bruto plaćom ispod 4.350 kuna. Oni s osnovnom bruto plaćom od 4.350 do 5.450 kuna, a to su kuhari, konobari, slastičari, kućni majstori i referenti imat će 10 posto veća primanja, a šestpostotno povećanje odnosi se na šefove kuhinja, sala i šankova, domaćice te referente na složenijim poslovima, čije se osnovne bruto plaće kreću od 5.450 do 7.250 kuna. Radnicima s bruto plaćom iznad 7.250 kuna slijedi tri posto povećanja.

Rezultat je to jučerašnjih pregovora predstavnika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Uprave Maslinice, čime je SIKD nastavio uspješan ciklus pregovora s upravama turističkih kompanija u Istri.

- Značajnim uspjehom smatramo to što smo i u ovoj kompaniji uspjeli najviše povećati plaće radnicima koji su najmanje plaćeni, u čemu je vlasnik i direktor društva Filippo Horstmann pokazao izuzetnu socijalnu osjetljivost. Tako će sobarice, čistačice i pomoćni radnici dobiti mjesečno 300-400 kuna više. Iako bi se moglo zaključiti da je nedostatak radnika utjecao na ovakvu odluku direktora, moram naglasiti da smo i ranije Kolektivnim ugovorom dogovorili upravo za te radnike jednokratnu nagradu od 750 kuna neto koja se isplaćivala u listopadu radnicima koji su u sezoni radili najmanje tri mjeseca, kaže Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a.

Dodaje da je Kolektivnim ugovorom utvrđeno i pravo na božićnicu od 2.500 kuna neto, kao i pravo na jednokratnih 1.000 kuna svim radnicima u rujnu ukoliko su kod poslodavca radili najmanje tri mjeseca. Admira Žakula, sindikalna povjerenica u Maslinici, naglašava da su se uvijek zalagali za bolje plaće i materijalna prava radnika, ali vodeći računa da time ne bude ugrožen razvoj kompanije. „Samo tvrtka koja se razvija, koja ulaže u svoje objekte, može jamčiti i sigurnost radnih mjesta te adekvatne plaće. Danas je u Maslinici 83 stalnih radnika, 90 stalnih sezonaca kojima radni odnos i primanja teku cijele godine te 71 radnik s ugovorom na određeno vrijeme“, rekla je Žakula. Uvjerena je da će radnici biti zadovoljni postignutim dogovorom i da će to svojim doprinosom sigurno vratiti. „Zadovoljan radnik ključ je uspjeha u turizmu“, naglasila je. (D. PALIBRK)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter