Plaće nisu porasle, realno padaju još od 1999.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europski sindikati optužili su Europsku komisiju i Europsku središnju banku (ESB) da su krenuli u "misiju razaranja plaća" zaposlenih u članicama Europske unije. Komisija i ministri rada članica EU, naime, već dugo tvrde da su plaće zaposlenih rasle brže od mogućnosti, pa se sada moraju smanjivati. Sindikati odgovaraju da to nije točno te da se europske institucije služe pogrešnim podacima koji krivotvore pravo stanje, otkrila je Europska konfederacija sindikata (ETUC) u analizama objavljenima prije i poslije izbora za Europski parlament.

Draghijeva obmana

Primjerice, Komisija i ministri rada iz članica EU zahtijevaju "reformu tržišta rada" i da se "rast plaća uskladi s rastom produktivnosti". Plaće zaposlenih u članicama EU, kažu, uglavnom su rasle brže od proizvodnosti rada, što je naškodilo konkurentnosti proizvodnje. Te su tvrdnje vrhunac doživjele prošle godine, kad ih je iznio i guverner ESB-a Mario Draghi, na predavanju šefovima država.

Sindikati tvrde da je Draghi obmanuo europske lidere. Na grafikonima, koje je prikazao europskim čelnicima, vidi se kako su plaće zaposlenih od 1999. trčale brže od proizvodnosti. Međutim, Draghi je uspoređivao "kruške i jabuke". Rast proizvodnosti prikazao je u realnim vrijednostima, a rast plaća u nominalnim iznosima - ali to europskim liderima nije rekao. Drugim riječima, rast produktivnosti je smanjio za utjecaj inflacije, ali plaće nije smanjio za dio koji je pojela inflacija. Tako su plaće ispale veće i vitalnije, upozoravaju sindikati.

- Radnici ne žive i ne zarađuju iznad svojih mogućnosti. Istina je da realne plaće u 28 članica EU rastu sporije od produktivnosti. One zaostaju još od 1999., a od početka krize taj se jaz dodatno proširuje, upozorava Ronald Janssen, ekonomski savjetnik europskih sindikata, u članku "Europska depresija plaća od 1999.", objavljenom na internetskoj stranici "Social Europe Journal".

Preciznije, produktivnost od 2008. raste po stopi od 4,3 posto, a realne plaće upola sporije - 2,4 posto. Od početka krize plaće zaostaju za proizvodnosti rada u najmanje 19 od 28 članica EU. U Poljskoj, Rumunjskoj, Portugalu, Grčkoj, Španjolskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Letoniji, Litvi i Irskoj plaće su zaostale za rastom proizvodnosti čak 10 do 15 postotnih bodova, kaže Janssen, pozivajući se na analizu ETUC-a objavljenu prije dva mjeseca. Od 1999. do 2008. produktivnost u EU prosječno je veća za 13 posto, a realne plaće 8 posto. Najveći raskorak od 1999. do danas doživjela je Poljska, gdje su plaće 40 postotnih bodova zaostale za rastom produktivnosti. U Grčkoj taj jaz iznosi 27 posto, a u Njemačkoj 9 posto, pokazuje analiza ETUC-a.

Razaranje sustava

- Očekivalo bi se da Komisija izrazi zabrinutost zbog rastućeg jaza i predloži mjere za vraćanje ravnoteže, kaže Janssen. Naprotiv, Komisija u preporukama članicama EU aktivno promovira daljnji pad plaća. Ona je krenula u misiju razaranja sustava za formiranje plaća, tvrdi Janssen. Konfederacija sindikata optužuje Komisiju da je izravno stala "na stranu biznisa i profita", a protiv radnika i njihovih plaća, što produbljuje nejednakosti i ugrožava izlazak EU iz krize. Budući da smanjivanje plaća smanjuje potrošnju i potražnju za proizvodima, sindikati predviđaju da će povećavanje jaza između plaća i produktivnosti, u uvjetima visoke zaduženosti, "produbiti i produljiti ekonomsku depresiju". (B. PODGORNIK)


Podijeli: Facebook Twiter