Place nema zbog duga 3. maja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što smo vec izvijestili, oko 150 radnika Uljanik TESU-a još uvijek nije dobilo placu za srpanj, zbog cega je sindikat pokrenuo postupak za štrajk. Direktora Vladu Matoševica upitali smo kada ocekuje da ce poduzece moci isplatiti placu za srpanj i je li rijec o trenutnoj nelikvidnosti te što ocekuje do kraja ove godine.

"Nažalost, kao što je u Glasu Istre pisalo, dijelimo sudbinu nelikvidnosti hrvatske brodogradnje, s tom razlikom što brodogradilišta isplacuju redovno place. Vec duže vrijeme ocekujemo uplatu 3. maja za isporucene generatore, cime bismo zatvorili placu za srpanj. Medutim, gospoda iz 3. maja nisu dostupna i ne daju informacije o mogucoj isplati. Do kraja mjeseca ocekujemo priljeve iz drugih izvora koje bismo iskoristili za placu za kolovoz", kaže Matoševic. TESU se obratio Upravi Uljanika i ministru gospodarstva za kratkorocnu posudbu da bi premostio trenutnu situaciju. Odgovore još uvijek ocekuju.

"Iako su place nužan uvjet za nastavak proizvodnje, nama su isto tako važni naši dobavljaci jer bez njih nema proizvoda", napominje Matoševic. Uljanik TESU u prvom je polugodištu poslovao s dobitkom, prvenstveno zato što je sa strateškim partnerom ASI Ansaldom osigurao dodatno tržište i financiranje proizvodnje.

"Nažalost, nedefiniran status vlasništva usporedo s nezainteresiranošcu Ministarstva gospodarstva i Uljanika u rješavanju pomorskog dobra, kao preduvjeta za privatizaciju, ne samo da je otjerao potencijalnog ulagaca, nego je on skinuo garanciju za kreditnu liniju. To je dovelo TESU u situaciju da u što kracem roku vrati kredit od milijun eura Veneto banci. Zahvaljujuci razumijevanju predstavnika te banke kredit je prolongiran do kraja godine. Medutim, time nije riješeno pitanje financiranja proizvodnje. Takva situacija, potpomognuta neplacanjem hrvatskih brodogradilišta (s izuzetkom Uljanika) te pomaci rokova isporuka brodova rezultirali su diskontinuitetom proizvodnje i nelikvidnošcu", kaže Matoševic u svom odgovoru. Doznajemo nadalje da bi Uljanik TESU trebao do kraja godine proizvesti još 49 generatora ukupne vrijednosti 2.124.098 eura, a u knjizi narudžbi imaju još proizvodnju u vrijednosti od oko pet milijuna eura.

"S obzirom na situaciju na svjetskom tržištu i s poslovima koji su pred ugovaranjem, možemo biti zadovoljni zaposlenošcu do sredine iduce godine. Naravno, neizvjesnost u brodogradnji mogla bi poremetiti situaciju, zbog cega se pokušavamo maksimalno orijentirati na druga tržišta. Takoder želim reci da postoji više potencijalnih ulagaca, medutim bez jasne vlasnicke situacije i rješenja pomorskog dobra Uljanik TESU se ne može privatizirati. Nadamo se da ce Ministarstvo gospodarstva shvatiti ozbiljnost situacije i sacuvati stopostotnog izvoznika sa 150 radnika", istice Matoševic.


Podijeli: Facebook Twiter