Place i mirovine nece se smanjiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komentirajuci napise u medijima da ce do kraja godine u Hrvatskoj bez posla ostati oko 60.000 radnika te da ce doci do smanjenja mirovina i placa, predsjednica Vlade Jadranka Kosor porucila je iz Slavonskog Broda da bilo kakve špekulacije koje nemaju realno utemeljenje mogu izazvati paniku s nesagledivim posljedicama.

- Nitko nije govorio, a kamoli pomislio nešto o tome da se smanje mirovine i place. Govorila sam da razmišljam o drugacijem uredenju povlaštenih mirovina, naglasila je i dodala da se ubrzano radi na reformi državne uprave, ali da nitko u Hrvatskoj ne može ocekivati da Vlada tu reformu završi na nacin da kaže da 20.000 ili 30.000 ljudi ide na cestu.

- Reformu treba završiti tako da dobijemo s jedne strane upravu koja ce biti okretna i sposobna, a s druge strane da ljudima koji ne zadovoljavaju kriterije omogucimo tzv. izlaznu strategiju, porucila je.

Komentirala je i ocjene pojedinih sindikalnih voda da je odabirom ?ure Popijaca za ministra gospodarstva stala na stranu kapitala, rekavši da je rijec o ocjenama celnika sindikata, koji, otkako je predsjednica Vlade, nikad nisu imali ni jednu lijepu rijec za bilo koji Vladin potez.

- Mislim da sindikati trebaju raditi konstruktivno. Bezbroj puta sam slušala na sjednicama Gospodarsko-socijalnog vijeca, a onda i drugim, da treba dati priliku onima koji razumiju gospodarstvo i žive s njime. Eto, sad je došla ta prilika, istaknula je.

Nije željela komentirati najave u medijima da Vlada sprema smjene u Hrvatskim autocestama, rekavši da o pojedinim trgovackim društvima u pretežnom vlasništvu države nece govoriti. Ipak je kazala da reda mora biti, a sva državna poduzeca moraju poštivati odluke Vlade i planove o štednji.

Osvrnula se i na kritike iz SDP-a o prijedlogu Vlade za imenovanje Ivana Šukera i Božidara Pankretica u Nadzorni odbor Ine, iako je najavila da ce se ministri ukloniti iz nadzornih odbora, zapitavši, zar bi trebalo Nadzorni odbor Ine ostaviti bez celnih ljudi, dok se ne realizira projekt vezan uz javne natjecaje za nadzorne odbore.

Obrazlažuci zašto je ministra financija Ivana Šukera predložila i za potpredsjednika Vlade, Kosor je kazala da je željela da ojaca gospodarski dio, tako da uz ministra gospodarstva pokraj sebe ima i osobu koja ce sva ministarstva koja se bave pitanjima ministarstva, jacati i koordinirati.


Podijeli: Facebook Twiter