Plaće dužnosnika otvorile sukob u vladajućoj koaliciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je postignut kompromis HDZ-a i Mosta o poreznoj reformi činilo se da će doći do smirivanja napetosti između dva glavna koalicijska partnera, ali razlike u pristupu rastu plaća državnih dužnosnika ponovno su ih ozbiljno udaljile. 

Danas su odnosi HDZ-a i Mosta na najnižoj razini od početka mandata Vlade Andreja Plenkovića. Dok je ministar Zdravko Marić govorio da je inzistiranje Mosta da se plaće dužnosnika izuzmu od rasta uslijed smanjenja poreza na dohodak samo populizam, još se i moglo misliti da on iznosi tek osobni stav. No, jučer je postalo jasno da Marić nije solirao nego je artikulirao poziciju HDZ-a. 

Promjena koeficijenta

Više nema nikakve sumnje da HDZ-ovi ministri i zastupnici smatraju da bi i oni sami morali imati koristi od poreznog rasterećenja dohotka, da, znači, Plenković i njegove stranačke kolege u Vladi i Saboru žele veće plaće. I stoga se protive Mostovoj ideji da se primanja državnih dužnosnika zadrže na sadašnjoj razini. 

– Bit ću jasan i čvrst, ja sam protiv demagogije i populizma. Prirodno je ako neke stranke žele podnijeti amandman, na to imaju pravo, ali ja sam protiv tog amandmana, izjavio je Plenković, čija bi mjesečna plaća, bez ograničenja što ga za dužnosnike zahtijeva Most, narasla za tisuću i pol kuna. 

Stranka Bože Petrova, međutim, ne namjerava popustiti. 

– Poštujemo izjavu premijera Plenkovića i znamo da o tome različito razmišljamo. Ali, i mi imamo pravo na politički angažaman i ono za što se zalažemo predložit ćemo  Saboru, a na zastupnicima je da kažu što o tome misle, rekao nam je predsjednik Mostovog Kluba zastupnika Miroslav Šimić. 

Oni će u saborsku proceduru uputiti prijedlog izmjena Zakona o pravima državnih dužnosnika kako bi se smanjilo koeficijente za izračun plaća dužnosnika. 

Mislimo da nije vrijeme za rast plaća dužnosnika. Nije to nikakva demagogija, neka plaće dužnosnika rastu kad budemo imali veće stope gospodarskog rasta, kad se značajno smanji nezaposlenost i poboljša život građana. Rast dužnosničkih plaća može se zaustaviti odlukom Vlade o smanjivanju osnovice za izračun dužnosničkih plaća,  ali to se ne može dogoditi jer HDZ i Most nemaju o tome isti stav. Zato idemo na promjene koeficijenata, objašnjava Šimić.

Drugačija metoda

Saveznik Mosta u ovom slučaju je oporbeni SDP. Ta se stranka također protivi porastu plaća državnih dužnosnika, ali drukčijom metodom. 

– Most može vrlo jednostavno to napraviti, neka sa svojim partnerom donesu odluku o osnovici dužnosničkih plaća kao svojedobno Milanovićeva vlada. Sve ostalo je bježanje od odgovornosti. Kad bi se smanjilo koeficijente, bilo bi slučajeva da šefovi, državni dužnosnici, imaju manje plaće nego njihovi podređeni, državni službenici, upozorava SDP-ovac Peđa Grbin. 

Zato socijaldemokrati predlažu izmjene Zakona o porezu na dohotak i uvođenje stope od 48 posto za sve građane čije bruto plaće prelaze 23 tisuće kuna. 

– Uvođenjem te treće porezne stope za najviše plaće riješio bi se i problem rasta plaća državnih dužnosnika. Ali, i, primjerice, članova uprave Ine, kojima bi HDZ-ova reforma dala neto plaću veću za šest, sedam tisuća, a već imaju 70 tisuća. Zašto bi im se povećavalo plaću, a sutra će ti ljudi možda zatvoriti rafineriju u Sisku, izjavio je Gordan Maras na SDP-ovoj press konferenciji.  On je izrazio uvjerenje da su mostovci pošteni i pravedni i da će stoga sigurno podržati SDP-ov prijedlog. (Dražen Ciglenečki, Jagoda Marić)       


Podijeli: Facebook Twiter