Plaćanje studija za nove stare brucoše je nepravda

Srećko NIKETIĆ/Cropix
Srećko NIKETIĆ/Cropix

"Došao sam u referadu i umjesto 400 kuna upisnine, fotografije i indeksa, rekli su mi da moram platiti 6.000 kuna školarine! Ja sam ove godine bio na Filozofskom, ali sam se sada ponovno upisao. Kako ću sada platiti ukupno 6.400 kuna, hoću li moći na rate?", tako glasi poruka jednog studenta s internetskog foruma Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je revoltiran činjenicom što sada samo zbog promjene studija, a bio je redovni student, ne može i dalje studirati na teret državnog proračuna.

Prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ove godine ima više od 3.000 redovitih studenata koji po drugi put upisuju prvu godinu na drugom studiju, to znači da jedan od deset brucoša ponovno upisuje neki studij, i to na gotovo svim visokim učilištima, na njih 93. Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli za upis na prvu godinu nekog drugog studija kandidirala su se 62 studenta. Svi su oni izgubili pravo upisati se na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jer su mijenjali studij pa će morati plaćati školarine koje se, ovisno o fakultetima, kreću od 2.000 pa sve do 10.000 kuna, a na pulskom sveučilištu 3.650 kuna.

Studenti su ljuti jer smatraju da ih je Vlada prevarila i ove godine donijela novu odluku po kojoj pravo na subvencioniranu školarinu imaju samo oni brucoši koji prvi put upisuju prvu godinu. Međutim, u Ministarstvu tvrde da odluka nije novost, a isto je ponovio i Robert Matijašić, rektor pulskog sveučilišta.

- I do sada je bilo tako, jedino su pravo na besplatno studiranje imali studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija, kaže Matijašić te napominje da je, ako se dobro sjeća, takva praksa uvedena prije dvije godine. Potvrdio je to i jedan student koji je 2011. godine upisao novi fakultet te je tražeći objašnjenje o tome ima li pravo na besplatno studiranje ako promijeni studij od tadašnjeg ministarstva dobio identičan odgovor: "Svoje ste pravo besplatnog studiranja već iskoristili".

 Ovogodišnji stari novi brucoši kažu da su ostali šokirani, da o ovim pravilima nisu ništa znali, da je odluka donesena u tišini i tek nakon objave rang-lista na fakultetima te da nigdje u natječajima za upis na prvu godinu studija nije pisalo da će neki brucoši ipak plaćati školarinu. Istina, svi su fakulteti u natječaju istaknuli jedino obavijest da će za upis biti potrebno platiti iznos upisnine koji se, ovisno o fakultetima, kreće od 250 do 500 kuna, a kasnije je dodana i stavka o visini školarina za one koji mijenjaju studij. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter