Plaćanje SMS-om može poskupjeti parking za 20 posto

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Čitateljica Glasa Istre nam se požalila da je nedavno ostala iznenađena kada je doznala koliku si je proviziju naplatio operater mobilne telefonije kada je putem svog mobitela platila parking putem SMS-a. Smatra da je naplaćena provizija od 20 posto prevelika te da će ubuduće razmisliti o mogućnosti plaćanja kovanicama na automatu kako bi uštedjela na proviziji telekom operatera.

Koliko naplaćuju operateri tu uslugu saznali smo nakon provedene ankete među telekomima. Hrvatski Telekom u svoje tri zasebne mobilne mreže naplaćuje tu poruku 0,65 kuna. VIPnet u dvije mreže to naplaćuje 0,69 kuna, a Tele2 od 0,69 do 0,85 kuna, ovisno je li poruku poslao njihov pretplatnik ili bonaš. Kako sat parkinga u Puli košta najmanje četiri kune ispada da korisnici bonova Tele2 mreže plate proviziju koja iznosi 21,25 posto od cijene parkinga. Korisnici drugih mreža plate manje od 20, a više od 16 posto.

Anketom među Puljanima pokušali smo saznati preferiraju li plaćanje kovanicama zbog velike provizije telekoma ili im komoditet plaćanja SMS-om više odgovara bez obzira na tu neproporcionalno veliku naknadu. Nekoliko sugovornika s kojima smo razgovarali rekli su nam da ne vode računa o naknadi operatera te da odabiru SMS način plaćanja jer im je to praktičnije nego plaćanje kovanicama. To nam je potvrdio i sugovornik Vlado Kundih kojeg smo zatekli dok napušta parkiralište pod naplatom. Mnogi su poručili da nemaju uvijek kovanice pri ruci, a drugima, poput Davida Percana je sporno što bi se trebali vraćati do auta da produže parking pa radije plate SMS-om. Tek nam je jedna sugovornica rekla da razmišlja da si osigura u autu dovoljno kovanica pa da na taj način ubuduće plaćati kako bi izbjegla naknadu operatera.

No, kada se pogledaju vjetrobranska stakla automobila na parkiralištima može se vidjeti kako je prava rijetkost naći vozilo s kartom kupljenom kovanicama na automatu. Velika većina vozila nema te karte što znači da je parking plaćen SMS-om. Tek na kraju valja iznijeti i jednu zanimljivost. Naime, prema riječima direktora Pula parkinga Branislava Bojanića, od ukupne cijene parkiranja plaćene SMS-om, Pula parkingu ostane čisto 2,25 lipa, jer dio ode za PDV, a dio Hrvatskoj parking udruzi. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter