Placanje smještaja u ucenickom domu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 1. sijecnja pocela se primjenjivati odluka o ukidanju besplatnog smještaja u ucenickim domovima cime je u takozvanoj zemlji znanja do kraja, a prema obecanjima nadležnih tek privremeno dok se ekonomska situacija ne popravi, napušten model besplatnog obrazovanja.

Rijec je o mjeri štednje koju je Vlada donijela u paketu s ostalim odlukama o ukidanju besplatnih udžbenika za sve ucenike, osim za socijalno ugrožene, te besplatnog prijevoza za srednjoškolce. Dok su besplatni prijevoz i udžbenici ukinuti još od jeseni, ucenici su u domu bez placanja mogli boraviti do kraja godine.

Država se nije u potpunosti odrekla placanja boravka ucenika u domovima, vec se, zapravo, vratila na prethodni model prema kojem snosi 50 posto troškova smještaja ucenika u domove.

Ekonomska je cijena doma, koja se nije mijenjala od 2004. godine, 1.260 kuna, a ona, osim smještaja i nadzora ucenika, ukljucuje tri dnevna obroka. Dakle, roditelji ce od ovog mjeseca placati 630 kuna na mjesec, dok ce ostatak i dalje financirati resorno ministarstvo.

U jednom od domova u Istri, u pazinskom Kolegiju, saznajemo da nije došlo do ispisivanja djece iz doma zbog uvodenja placanja. Ondje i dalje boravi oko 150 srednjoškolaca, vecim dijelom iz Istre.

U pedesetak domova svake se godine upiše oko 6.500 srednjoškolaca, a ovom bi se mjerom u državnom proracunu trebalo uštedjeti oko 65 milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter