Plaćanje parkiranja na svakom kiosku bez naknade

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon što smo prije tjedan dana objavili članak kako plaćanje SMS-om može poskupjeti cijenu parkiranja za 20 posto, dobili smo uvid u nove mogućnosti plaćanja kojima se izbjegava ta ekstra naknada. Naime, uobičajeno je i praktično plaćanje parkiranja u gradu slanjem poruke putem mobitela. Međutim, svaku takvu poslanu poruku telekom operateri dodatno naplaćuju od 0,65 do 0,85 kuna.

Plaćanje dnevnih karta

Alternativa tome je kupovanje parkirnih karata na kioscima Tiska i iNovina, a za koje nije potrebno plaćanje nikakve dodatne naknade kao što je plaćanje SMS-om. Riječ je o usluzi ParkPOS. Dakle, nakon što se parkira automobil otiđe se do obližnjeg kioska. Tamo se kupi karta, ali nakon što se navede broj registarske oznake i zona u kojoj je automobil parkiran. Kompjuterski sustav kioska o tome obavijesti parkirnu kuću koja u svom sustavu zavede za koji je automobil i u kojoj zoni plaćen parking. Vozač koji je na taj način platio parkiranje ne treba prošetati do svog auta da stavi kupljenu kartu pod vjetrobransko staklo već je dovoljno da je zadrži kod sebe. Nakon isteka vremena za koje je plaćen, parking se može ponovno produžiti kupnjom nove karte na bilo kojem kiosku Tiska i tri kioska iNovina.

Ta je usluga od kolovoza prvo omogućena u Zagrebu gdje se mogu kupiti polusatne, satne i dnevne karte. U međuvremenu je ponuđena i u nekoliko velikih gradova, a 3. studenoga to nudi Tisak u svojim kioscima u Puli, a iNovine i u Puli i Rovinju. Međutim, iako Tisak oglašava da u Puli nudi kupnju polusatne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte to za sada nije moguće te na njihovim kioscima doznajemo da trenutno nude samo satne i dnevne karte.

Kao dodatnu pogodnost u odnosu na dosadašnji način rada, vozači kojima je kontrolor izdao nalog za plaćanje dnevne parkirne karte mogu je platiti na najbližem kiosku na kojem je dostupna ParkPOS usluga bez potrebe odlaska na poštu/banku ili na blagajnu parking operatera. Ipak, Puljanima se više isplati provozati do blagajne Pula parkinga gdje mogu ostvariti 50 posto popusta na tu dnevnu kartu.

Tisak je ujedno jedini kiosk koji nudi mogućnost plaćanja kreditnim i debitnim karticama, ali ovu uslugu za sada prodaju samo za gotovinu.

Uskoro i za stanare

U želji da saznamo nešto više nazvali smo info-telefone Tiska i iNovina. U ovoj potonjoj tvrtki su nam rekli da parkirne karte za sada nude samo u dva kioska u Rovinju i oba se nalaze u Ulici Carerra, dok ih u Puli prodaju na pet lokacija, od toga su tri u centru grada, četvrti je podno Arene, a peti u Koparskoj ulici. Zašto u Koparskoj ulici prodaju parkirne karte nije poznato niti djelatnicima Pula parkinga s kojima smo razgovarali s obzirom da je najbliže parkirno mjesto pod naplatom udaljeno više od jednog kilometra od tog kioska.

Da sustav nije posve zaživio ukazuju oprečne informacije koje smo dobili u Tisku. Jednom su nam rekli da prodaju parkirne karate u Puli i Rovinju, a drugi dan da to iste nude u gotovo svim kioscima u čitavoj Istri. Kada smo posjetili kiosk u Kandlerovoj ulici rekli su nam da nude tu uslugu, da bi nam drugi dan poručili da je ipak još - ne nude!

Da bi otklonili svaku zbrku u dobivenim informacijama obratili smo se Zoranu Uzelcu, direktoru i suvlasniku tvrtke Infoart grupa koja je implementirana uslugu ParkPOS. Rekao nam je da su Tisku i iNovini omogućili 3. studenog da prodaju parkirne karte u Puli te istog dana iNovini u Rovinju, a da će Tisak dobiti tu mogućnost u Rovinju od 1. prosinca. Najavljuje da će u skorije vrijeme to omogućiti i u Pazinu te da će u proljeće 2015. godine svi istarski gradovi dočekati s tom mogućnošću plaćanja parkinga. S obzirom da putem usluge ParkPOS korisnici neće plaćati nikakvu uslugu operateru, koju inače plaćaju kod slanja SMS-a, zanimalo nas je na čemu će ostvariti zaradu. Uzelac nam je odgovorio da su s parkirnim kućama dogovorili plaćanje fiksnog paušala svakog mjeseca za razvoj i održavanje tog sustava. Naglasio je da takvu naknadu parking kuće plaćaju i telekom operaterima iako telekomi zarađuju i od svake poslane poruka za tu uslugu. Najavio je da u skoroj budućnosti planiraju omogućiti kupnju ili produljenje povlaštene parkirne karte za vozače-stanare koji imaju pravo na takve karte. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter