Plaćanje grijanja unijelo razdor na Novoj Verudi

S konferencije za novinare pulskog HNS-a (N. LAZAREVIĆ)
S konferencije za novinare pulskog HNS-a (N. LAZAREVIĆ)

Odluke vladajuće većine - nezavisne liste Vlade Šegona i vijećnika HDZ-a u Mjesnom odboru Nova Veruda, prema kojima jedna udruga ima pravo koristiti prostor MO-a, a druga nema, bile su teme konferencije za novinare pulskog HNS-a. Na niz nelogičnosti i, kako je rečeno, nezakonitosti navedenih odluka ukazala je vijećnica HNS-a u MO Nova Veruda Vesna Fabijan, a podršku u njezinim nastojanjima dao je i predsjednik pulskog HNS-a i gradski vijećnik Alen Damijanić.

Različiti kriteriji

Damijanić je istaknuo da je neprihvatljivo da Vijeće MO-a Nova Veruda daje svoj prostor na korištenje po različitim kriterijima, a još je neprihvatljivije da Vijeće MO-a u potpunosti odbacuje preporuku Grada Pule da još jednom preispita svoju odluku.

Problem je nastao kada je Vijeće MO-a zabranilo korištenje prostora bez naknade udruzi Žene Nove Verude, odnosno odlučeno je da udruga odsad mora plaćati grijanje, dok je s druge strane, udruzi Ritam prirode odobreno korištenje prostora bez ikakve naknade.

- Članice udruge Žene Nove Verude su umirovljenice čija je prosječna starost 69 godina i s prosječnom mirovinom od 1.700 kuna i prostor koristimo za rekreaciju tri puta tjedno. Za vježbe koristimo usluge fizioterapeuta za kojeg same izdvajamo 100 kuna mjesečno, rekla je Fabijan i dodala da naknadu za prostor, pa i za grijanje, dosad nisu plaćali po Odluci o uporabi poslovnih prostora mjesne samouprave. Izdatak za grijanje od oko 500 kuna bio bi im, kaže, prevelik trošak. Istovremeno, nakon što je Vijeće donijelo odluku o plaćanju grijanja za ovu udrugu, donijelo je i odluku da se drugoj udruzi Ritam prirode daje prostor bez naknade.

Preispitati odluku

- Ta udruga ne postoji što dokazuje potvrda iz Registra udruga Republike Hrvatskoj u kojoj piše da udruga Ritam prirode nije upisana u Registar, rekla je Fabijan i dodala da je znakovito da tu fantomsku udrugu vodi Slavica Rudan s liste Vlade Šegona.

Zbog toga su Gradu Puli poslali zahtjev za nadzor nad zakonitošću rada Vijeća MO-a Nova Veruda, a iz Grada su im odgovorili da udruga Žene Nova Veruda, budući da se radi o neprofitabilnoj udruzi, ne mora plaćati naknadu za korištenje i grijanje te su preporučili Vijeću da preispitaju odluku. No, na zadnjoj sjednici Vijeća MO-a Nova Veruda 26. ožujka vijećnici NL Šegona i HDZ-a su u potpunosti odbacili očitovanje Grada Pule, rekla je Fabijan. (N. SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter