Placamo špekuliranje nekretninama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je rijec o prodaji stanova, u ovom trenutku ništa ne ide, iako imamo srecu da prodaju stanova u konacnici ne opterecujemo PDV-om, kako je to recimo u Europi, vec samo s onim socijalistickim porezom na promet nekretnina od pet posto, rekao je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Damir Kajin u saborskoj raspravi o zakonu o poticanju prodaje stanova.

- Nije sporno da gradevinari na robu, na radove, na posao koji daju placaju PDV od 23 posto ... ali cinjenica je da je u ovom trenutku sve stalo i imam dojam da ce stajati još dugo, dodao je Kajin.

On se zapitao tko ce imati koristi od novog zakona: - Možda nešto malo, dvije-tri tvrtke nekih ministara koji se bave graditeljskim biznisom. Možda bi nam bilo daleko pametnije da smo s tim novcem koji cemo ovdje kanalizirati u prodaju stanova gradili cestu u Crnoj Gori.

- Vidjet cete uskoro koliko ce firmi i graditeljske mehanizacije zbog toga propasti, a oni koji govore o nekom new dealu od 15 milijardi kuna zbrajajuci izvanproracunske fondove, mislim da sve nas obmanjuju, napominje Damir Kajin.

Novi "zakon, s druge strane, govori o tisucu stanova, a mi imamo 10 tisuca ili 15 tisuca neprodanih stanova. Pa u Istri je dvije tisuce neprodanih stanova. Nitko ništa ne prodaje, nitko ništa ne kupuje, osim onih super atraktivnih parcela. Za dvije godine ce možda trend biti jednak, možda ce biti gore. A do pred godinu dana smo, evo samo u Istri, poljoprivredno zemljište prodavali za 14 eura, a u Luksemburgu se prodavalo za 11, u Lombardiji i Koruškoj, Bavarskoj za pet do sedam eura. Sve smo naprosto poremetili, svi parametri su krivi. Živjeli smo od špekulacija i sada to placamo", zakljucuje Kajin.


Podijeli: Facebook Twiter