Placamo mirovine pripadnicima HVO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Iza ove Vlade ostaje pustoš", konstatirao je saborski zastupnik Damir Kajin govoreci na konferenciji za novinare u Pazinu o najnovijim mirovinskim reformama.

Unatoc gubitku devedesetak tisuca radnih mjesta u zadnjih godinu dana; smanjenju BDP-a od osam posto; smanjenju investicija od 11 posto, porastu stope nezaposlenosti na 18,1 posto; padu industrijske proizvodnje za cetiri posto; te 26 milijardi kuna novih pozajmica - Vladine mjere povecat ce broj umirovljenika, umjesto da se prvorazredni znacaj prida povecanju broja radnih mjesta, rekao je.

Uvijek izdašan s brojkama, Kajin je iznio i podatke da je u bivšoj Jugoslaviji omjer broja radnika i broja umirovljenika bio puno povoljniji nego u današnjoj Hrvatskoj, a u bivšoj državi prosjecna mirovina bila je dvostruko veca u odnosu na prosjecnu placu nego danas u Hrvatskoj.

Ljudi se tjeraju u mirovinu u situaciji kad prosjecan radnik prosjecnu mirovinu ostvaruje s 29 godina staža, branitelj s 19 godina staža, a pripadnik HVO-a s 8 godina i 5 mjeseci staža. Na novinarski upit kakve sad veze s mirovinskom tremom ima HVO kao vojska druge države, Kajin je odgovorio da Hrvatska daje mirovinu 6.591 korisniku na osnovi pripadnosti HVO-u, a prosjecna mirovina takvih korisnika je 2.841 kunu.

"To su podaci u kojima cemo raspravljati u Saboru u rujnu", najavio je Kajin. Još je nekim brojkama Kajin nastojao potkrijepiti svoju zabrinutost promjenama u mirovinskom sustavu (Vladinim mirovinskim akrobacijama, kaže Kajin), no sve su vodile istom zakljucku: "Ili cemo pokrenuti zaposlenost, ili nas nece biti".

Zabrinut je i mogucnošcu da Vlada Jadranke Kosor problem Ljubljanske banke sa Slovenijom riješi priznajuci joj pravo na imovinu bivše Jugoslavije u zamjenu za obeštecenje štediša, a usput je podsjetio da je Ljubljanska banka 2000. godine bila spremna preuzeti Istarsku banku, ali je HNB bio protiv takve mogucnosti.

I Zakon o turistickom zemljištu brine najaktivnijeg istarskog saborskog zastupnika jer prema njegovim odredbama mogu proci citave dvije godine a da u zakonom propisanoj proceduri nitko nikome ništa nece placati, dok ce "sirotinja u poreckoj Dekumanovoj ili u pulskoj ulici Castropola placati ogromne naknade za svaku stolicu i svaki cetvorni metar kojima prehranjuju svoju obitelj".

Novinare je zanimalo i dokle je stigla procedura s tužbom kojom HRT od njega traži 110.000 kuna zbog "povrede ugleda, casti i dostojanstva" izjavom u saborskoj raspravi, a Kajin odgovara: "Najradije bih psovao, ali necu jer su tu kamere i mikrofoni. Javit cu se na rocište, šta drugo, dobio sam poziv, ali ne znam napamet datum, mislim da je negdje u listopadu".


Podijeli: Facebook Twiter