Placaju za kanalizaciju koju nemaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjih 11 godina na medulinsku kanalizaciju, izuzev Pješcane Uvale, utrošeno je više od 22 milijuna kuna. Rezultat toga je tek 15 posto kucanstava spojenih na mrežu, odnosno 662 od ukupno 3.600 domacinstava, saznajemo u Komunalnom poduzecu Albanež.

Od potrebnih 120 kilometara kanalizacije izgradeno je tek 20, s time da prednjaci Medulin s 12 kilometara mreže. U Pomeru nema niti metra kanalizacije, dok je u Premanturi izgradeno 3,5, a u Banjolama te Vinkuranu ukupno 4,5 kilometara.

Uz postojecih šest crpnih stanica, potrebno ih je izgraditi još toliko, a nastavak izgradnje kanalizacije bit ce moguc tek kad se izgrade uredaji za procišcavanje. Cijena nastavka gradnje kanalizacije, ukljucujuci uredaje, magistralne vodove i lokalnu mrežu, iznosi oko 158 milijuna kuna.

Jadranski projekt, pomocu kojeg se treba financirati izgradnja uredaja te kopneni i podmorski ispusti, još nije potpisan i još se ne zna kad ce Medulin uci u taj projekt.

Naime, medulinski nacelnik Goran Buic rekao nam je da ne zna kad ce projekt biti potpisan, a podrobnijih informacija nema niti Mirko Bijažic, privremeni direktor Albaneža.

No, mještani vec placaju poseban doprinos u okviru Jadranskog projekta za izgradnju kanalizacije, odnosno 2,81 kunu po kubiku vode, što ce ciniti sve do 2024. i time iz svog džepa izdvojiti sedam i pol tisuca kuna (ako mjesecno troše 15 kubika, op. a.) koliko ih, recimo, košta sama naknada za prikljucenje. Svemu tome treba pridodati i kunu i pol po kubiku za održavanje kanalizacije, što godišnje znaci 332 kune po kucanstvu.

Mještani placaju, imali kanalizaciju ili ne, a zasad je na tom polju jedino izvjesno da je raspisan natjecaj za rekonstrukciju uredaja za procišcavanje na Bumbištu te za izgradnju gravitacijskih vodova na Kaštanježu u Banjolama.


Podijeli: Facebook Twiter